MF DNES

Na Barrandově hořely obří filmové kulisy

- Pavel Švec reportér MF DNES

Požár ve filmových ateliérech na pražském Barrandově zachvátil včera vpodvečer rozlehlé kulisy středověké­ho města, ve kterých se měl tento víkend začít natáčet americký seriál Knightfall. Hasiči oheň dostali pod kontrolu až po osmé hodině večer. Podařilo se zachránit jen dva dřevěné objekty. Škody se předběžně odhadují na 100 milionů korun. Záchranáři museli při zásahu ošetřovat tři hasiče. Jednoho na místě, dva převezli do nemocnice s podezřením na otravu oxidem uhelnatým. (iDNES.cz)

Česká armáda vycvičí ženisty kurdských pešmergů. Pomáhá v boji proti Islámskému státu.

Kurdské oddíly pešmergů v Iráku aktuálně otevřely novou frontu proti takzvanému Islámskému státu. Dobyly zpět vesnice jihovýchod­ně od druhého největšího iráckého města Mosul. Smyčka kolem města, které stále ovládá ISIS, se tak stahuje.

Bojujícím pešmergům nyní pomůže i česká armáda. U 15. ženijního pluku v Bechyni aktuálně chystá jejich výcvik. Mělo by jít zhruba o deset ženistů, které čeští instruktoř­i proškolí v boji proti improvizov­aným výbušným zařízením.

Mohlo by přitom jít o poměrně citlivou věc. Ačkoliv mají kurdské jednotky podporu například i Spojených států, další významný člen NATO, Turecko, se může obávat příliš velkého úspěchu Kurdů. Posílit by totiž mohl i kurdské separatist­y, s nimiž turecká armáda bojuje na jihovýchod­ě své země.

Bezpečnost­ní analytik Univerzity obrany Lukáš Dyčka v tom však problém nevidí.

„Je velký rozdíl mezi Kurdy žijícími v Iráku, Sýrii a Turecku. Jsou to tři odlišné skupiny, které mezi sebou mnohdy nemají dobré vztahy. My podporujem­e ty irácké, s nimiž – ve srovnání se svými a syrskými Kurdy – vychází Turecko ještě relativně dobře. Naše podpora je tedy takto zacílená úmyslně, aby neutrpěly naše vztahy s Tureckem,“vysvětluje.

Další iráčtí piloti v Pardubicíc­h

Vedle toho se již delší dobu česká armáda také zapojuje i do kurzů specialist­ů zejména protichemi­ckého vojska a ženistů jordánskýc­h ozbrojenýc­h sil. Na pardubické letecké základně jsou připraveni vycvičit

Podporujem­e irácké Kurdy, s nimiž – ve srovnání s těmi svými – vychází Turecko ještě dobře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia