MF DNES

Je to silná osobnost, popisují přátelé Češku ze Zélandu

-

POLICE NAD METUJÍ Pavlína P., kterou záchranáři objevili ve středu, strávila zhruba měsíc v chatě v novozéland­ských horách. Uchýlila se tam poté, co její přítel, se kterým cestovala, spadl a zemřel.

„Vím, že odletěli v lednu na rok. Pavlína dělá kurzy flamenka, je to velká sportovkyn­ě, neznám svalnatějš­í holku, i proto to nejspíš zvládla a přežila. Je velmi fyzicky zdatná,“uvedla kamarádka Lucie z Police nad Metují.

Třiatřicet­iletá žena se do Police nad Metují přistěhova­la teprve nedávno z Havířova. „Cestu na Zéland dlouhou plánovali, měl to pro ně být životní zážitek. Moc o sobě nedávali vědět, možná někomu Pavlína posílala mail, ale moc toho nebylo,“řekl další z jejích kamarádů, devětadvac­etiletý Ondřej, sám zkušený horolezec.

Polická skupina horolezců neměla o dvojici žádné průběžné zprávy. „Kdyby se hlásili každý týden a najednou se odmlčeli, tak by bylo zřejmé, že je něco špatně, ale takhle nám to nepřišlo zvláštní. Když jsme četli první zprávy z médií, nikoho nenapadlo, že to jsou oni. Došlo nám to, až když jsme viděli Pavlínin obličej v televizi,“vylíčil Ondřej.

Podle ohlasů lidí, kteří ženu znají, je Pavlína silná osobnost. Její přátelé proto věří, že dokáže tuto velmi obtížnou životní zkušenost překonat. „Je to jako příběh z nějakého filmu. Rodina a přátelé jí určitě pomohou,“dodal horolezec Ondřej.

Zachráněná Češka vystoupila v pátek na tiskové konferenci. „Uplynulý měsíc byl velmi trýznivý pro mne, mou rodinu i rodinu mého partnera,“uvedla viditelně pobledlá mladá žena.

Pavlína P. připustila, že se svým o něco mladším partnerem udělali chybu, když svůj úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty.

— Ladislav Pošmura

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia