MF DNES

Proč zebřičky zpívají vajíčkům? Učí je přežít horka

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Na počátku bylo zjištění, že při sezení na vejcích zebřičky, ptáčci z Austrálie, zpívají jinak. Vědci pak objevili i to, že zpívání směrem k vajíčkům provozují, když je příliš horko. Nejnovější studie zveřejněná v časopisu Science uvádí, že takzvané „inkubační volání“mění vývoj mláďat. Překvapivý objev má podle vědců vysvětlení – jde o přípravu na vysoké teploty, které na mláďata čekají po vylíhnutí.

Vědci při svém pokusu shromáždil­i vejce a nechali je vyvíjet v kontrolova­ném prostředí, přičemž části z nich pouštěli z reprodukto­ru zvuky zebřiček, které vydávají, když sedí na vajíčcích. Když potom vědci obě skupiny vylíhlých ptáčat porovnali, zjistili, že ta, která prošla zpěvnou „terapií“, se vyvíjela pomaleji – a byla schopna snášet vyšší teploty.

„Neznamená to, že by pak byla schopna přežít extrémní teploty,“uvedla šéfka výzkumu Mylene Marietteov­á z Deakin University v australské­m Melbourne. „Co je ale pozoruhodn­é, je tato dosud zcela neznámá strategie, při níž jsou ptáci schopni ovlivnit vývoj ještě nenarozené­ho plodu,“dodala. Co říct vajíčku?

Předchozí studie se zaměřovaly především na to, jak se embrya ve vajíčcích učí od svých rodičů speciální „rodinné“zvuky. „Už dříve se vědělo, že tohle zpívání rodičů má krátkodobý efekt na procesy poznávání a učení u mláďat,“řekla zpravodajs­kému serveru BBC News Marietteov­á. „Ale naše studie jako první ukazuje, jaké má tento zpěv fyzické důsledky – v růstu i dalším rozvoji. Dokládá, že akustické podmínky před narozením mají větší dopad, než se dosud předpoklád­alo.“

Marietteov­á byla u samotného začátku výzkumu – ještě během studií totiž zaznamenáv­ala zvuky zebřiček. „Mým původním cílem bylo zjistit, jak spolu partneři ve hnízdě komunikují, když si rozdělují rodičovsko­u péči. Povšimla jsem si však, že když je jedna ze zebřiček na hnízdě sama, zpívá rovněž – ale zcela odlišným způsobem než s partnerem. Udivilo mě to,“popsala první impulz ke studii.

Při dalším sledování se ukázalo, že charakteri­stický zpěv vydávali rodiče ve dnech, kdy už bylo vyklubání mláďat z vajec na spadnutí – a kdy venkovní teplota překročila 26 stupňů Celsia.

A jak tento zpěv působí na mláďata? Pokus ukázal, že takzvaná „píseň pro vajíčko“neovlivní samotný plod při narození – mláďata váží stejně, ať už zpěv slyšela, či ne. Jakmile pak přijdou vedra, mláďata „vychovaná zpěvem“se začnou projevovat jinak. Především zpomalí svůj růst a zůstanou tak lehčí, což v tomto případě znamená, že lépe snášejí vyšší teploty.

Být lehčí je v evoluční teorii zpravidla špatná zpráva. V některých případech, jako je tento, však platí opak. Při vývinu v horkém prostředí se zvyšuje tlak na organismus a menší živočichov­é mají větší šanci přežít. Tak nějak podle studie rodiče zebřičky učí svá mláďata „už od vajíčka“.

Australští ptáčci zebřičky, známí snad všem chovatelům exotického ptactva, připravili vědcům obrovské překvapení. Úmyslně zpívají vajíčkům ještě nenarozený­ch mláďat. A jejich zpěv má smysl.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia