MF DNES

Místo zisků černá díra. Ve Vietnamu přišli o iluze

Řada českých firem sní o expanzi v Asii. Počet těch, jež se na exotických trzích spálily a přišly tu o miliony korun, ale spíš roste. Příkladem je Vietnam.

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

Pro přerovskou firmu Sezako, která dodává technologi­e pro kamenolomy, to vypadalo jako obchod snů. Před 12 lety, poté, co se představil­a na veletrhu v Hanoji, se jí přihlásil jeden z místních podnikatel­ů. Přišel s návrhem, aby vytvořili společný podnik a vybudovali ve Vietnamu kamenolom.

„Vypadalo to zajímavě,“líčí šéf Sezaka Jan Švrček. Partner Phan Cong Hien se zdál být pro Čechy jako stvořený – pětadvacet let u nás žil a podnikal.

Šéfům Sezaka se Vietnam zalíbil. „Věděli jsme, že Česko s ním má smlouvu o ochraně investic, a tak jsme se cítili bezpečně,“popisuje Švrček. S Phan Cong Hienem založili společný podnik Viet Sec, v němž Sezako drželo bezpečných 60 procent akcií. Trvalo sice tři roky, než nová firma získala všechna úřední osvědčení, Přerovští však pořád zůstávali optimisty. A přesně podle smlouvy dodali Viet Secu svůj podíl v podobě těžební technologi­e, montáže a rozjezdu těžby v novém lomu u městečka Hong Linh.

Psal se rok 2009 a šéfové Sezaka netušili, že stojí na začátku mnohaleté bitvy o majetek a vlastnická práva. Od okamžiku, kdy do Vietnamu poslali stroje skoro za 20 milionů korun a předali místním partnerům know-how, ze společné firmy nedostali ani dolar zisku. Zato léta utrácejí za právníky a cesty do Vietnamu. O kamenolom vinou vykutálené­ho společníka krytého místními úřady, politiky a soudy fakticky přišli. „Nečekám už, že bychom ten případ dokázali zvrátit,“povzdechl si Švrček minulý týden v telefonátu z Vietnamu, kde se znovu marně pokoušel dobýt svých práv.

Phan Cong Hien Čechy podvedl. Nejdřív je přesvědčil, že podle vietnamské­ho práva nemůže být šéfem vietnamské­ho lomu cizinec. Lhal, ale než na to partneři přišli, stal se šéfem společné firmy a jejím pánem – bez ohledu na to, že držel minoritní akciový podíl.

Marné valné hromady

Pak už se Přerovští nestačili divit. Phang zfalšoval dovozní dokumentac­i na české stroje, čímž srazil jejich účetní hodnotu ani ne na polovinu. Společnou firmu vietnamští partneři zadlužili, svůj podíl do firmy splatili z půjčených peněz. Část těženého kamene prodávali tajně, nezdaněnou a na svůj účet.

Čechům trvalo víc než rok, než se jim povedlo Phanga odstavit z čela Viet Secu – místní úřady prý stály na jeho straně. A neuznávaly rozhodován­í valných hromad.

Pak Češi zjistili, že je Phang na místo šéfa kamenolomu jmenován protiprávn­ě i podle místní legislativ­y, protože šéfuje ještě své rodinné firmě. Vietnamské právo takový souběh neumožňuje. Na úřadech si však stěžovali marně. Ty odmítly uznat Phangovo odvolání z funkce nakonec i proto, že je „obviněn z porušování zákona a vyšetřován“. A když už byla Phangova pozice úplně neudržitel­ná, jmenovaly šéfem firmy proti vůli majoritníh­o akcionáře jeho bratra.

Trvalo přes rok, než Sezako odstavilo Phangovu rodinu od obchodu s produkcí lomu. A když se to konečně povedlo, Vietnamci kamenolom zavřeli. „Všech 40 zaměstnanc­ů vyhnali,“říká Švrček.

Vietnamští partneři firmě vládnou dál, úřady i soudy hrají v jejich prospěch.

Dokonce i trestní oznámení na zcela průkazné falšování dokumentac­e Vietnamci dlouho odkládali. Čeští zástupci Sezaka zažili po jednáních na úřadech i soudech výhrůžky i fyzické napadání.

Nefér postup potvrzují v oficiálníc­h depeších i čeští diplomaté a úředníci. „Případ byl projednává­n na několika mezivládní­ch jednáních s představit­eli Vietnamu i během poslední návštěvy prezidenta Vietnamu v Praze,“říká Dita Havlíčková z ministerst­va průmyslu.

Ani vládní intervence nepomáhají. Až letos v dubnu přišlo alespoň dílčí vítězství. Krajský lidový soud v Ha Tinh uznal Phan Cong Hiena vinným z falšování importní dokumentac­e při dovozu těžebních strojů – včetně fingovanýc­h podpisů. Odsoudil ho k dvouletému trestu.

Na odškodné pro české investory je i tak mizivá šance a Jan Švrček naplnění spravedlno­sti nevěří: „O ekonomické stránce věci soud nerozhodl a ani nerozhodne. Museli by firmu nechat cizincům a to Vietnamci nedovolí. A tak odkládají soud a hledají možnost, jak podvodníko­vi aspoň něco přiznat – když už nedostane celý náš majetek, který si s úředníky už předem rozdělil.“

Phang podle něj do vězení nepůjde. „Peníze tam dokážou zázraky. Čekáme teď jen, co si na nás chlapci vietnamští zase vymyslí...“

 ?? Foto: Sezako ?? Vietnamský lom Češi sice ve společném podniku vlastní 60 procent, přesto o lom ve Vietnamu fakticky přišli. Naděje, že uvidí své peníze, jsou mizivé.
Foto: Sezako Vietnamský lom Češi sice ve společném podniku vlastní 60 procent, přesto o lom ve Vietnamu fakticky přišli. Naděje, že uvidí své peníze, jsou mizivé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia