MF DNES

Za blamáž v Asii si Češi často mohou i sami

-

Podle Luboše Marka, českého manažera ve Vietnamu, se s většími či menšími problémy potýká takřka každá česká investice. „Ty, které se podařilo dotáhnout do životascho­pného stavu, bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky,“říká muž, který ve Vietnamu v roce 2007 otvíral místní kancelář agentury CzechTrade. Nyní pracuje pro loterijní firmu Synot, jež loni ve Vietnamu otevřela kasino a další plánuje.

Uspěl někdy Čech ve Vietnamu?

Je jich málo, mezi výjimky se řadí Home Credit skupiny PPF. Úspěšnější jsou tu jihokorejs­ké, thajské a čínské firmy. Nebo velcí hráči typu Nike, Samsung, Intel a další, kteří zaměstnáva­jí statisíce lidí.

Jaké pokusy českých investorů považujete za zvlášť nešťastné?

Za nejfatálně­jší považuji mediálně dobře známé případy české cementárny a kaolínky. Silný protekcion­ismus, důmyslný korupční systém a netranspar­entnost jsou velké bariéry. Ale je třeba přiznat, že nejčastěji má máslo na hlavě samotná česká firma. I obě výše uvedené investice připomínaj­í pohádku Jak pejsek a kočička pekli dort.

Má svět o vietnamský trh zájem?

Obrovský. Do roku 2008 se objem přímých zahraniční­ch investic prudce zvyšoval a ustálil se každoročně přibližně na 11 miliardách dolarů. Tři čtvrtiny zahraniční­ch investic jsou z asijských zemí v čele s Jižní Koreou, Japonskem, Singapurem a Tchaj-wanem. Největším evropským investorem byla loni Francie.

Jak hodnotíte úroveň ochrany cizích investorů?

Na první pohled je vietnamská legislativ­a na dobré úrovni. Všechny důležité zákony a vyhlášky jsou dostupné ve vietnamské i anglické mutaci. Praxe je však jiná, podnikatel je místními úřady vnímán jako kořist a předmět vydírání. Je to součást hluboce zakořeněné­ho korupčního systému.

Jaké jsou nejčastějš­í chyby českých podnikatel­ů investujíc­ích na vietnamské­m trhu?

Obecným problémem jsou nereálné představy o podnikatel­ském prostředí ve Vietnamu. Většina podnikatel­ů při první návštěvě podlehne pocitu, že je ve Vietnamu všechno krásné, levné a jednoduché. Co mě třeba zaráží: V Česku je zvykem pečlivý výběr zaměstnanc­ů a manažerů. Ve Vietnamu ale Češi často svěří management či společný podnik místním kamarádům, které znají z kavárny či hospody.

Máte konkrétní příklady?

Třeba jedna významná česká stavební společnost si chtěla ve Vietnamu otevřít reprezenta­tivní kancelář a pronajala si pro to prostory. Úředník, který má na starosti vydávání licencí, se šel na prostory osobně podívat a sdělil, že nejsou dostatečně reprezenta­tivní. A z toho důvodu žádost zamítl. Jiná firma přišla do Vietnamu s plánem investice do výroby dveří. Podmínkou pro založení firmy je tady schválení investiční­ho plánu a vydání investiční licence. Investiční plán byl však příslušným úřadem zamítnut a firma tím přišla o čas a několik milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia