MF DNES

Potíže v Asii má řada českých investorů

-

Podle exportní agentury CzechTrade investoval­y české firmy do konce loňského roku ve Vietnamu celkem do 36 projektů v hodnotě 108,8 milionu dolarů.

Úřady považují Vietnam za standardní destinaci. „Investor si tu ale musí najít solidního partnera,“říká Dita Havlíčková z ministerst­va průmyslu. „Musí mít záruku, že produkt bude mít uplatnění na trhu, zajištěný přísun materiálu a jistotu, že bude investice dokončena podle plánu. S Vietnamem máme dohodu o ochraně investic. Osud investice vždy závisí hlavně na tom, jak se investor o majetek stará,“dodává.

Zkušenosti českých firem jsou ale dobrodružn­é. Třeba firma Bonap tu s místním partnerem vybudovala kamenolom. Když se rozjel, začaly se v něm střídat kontroly a úředníci žádali úplatky. Nakonec úřady zakázaly Čechům do lomu přístup s argumentem, že je v zóně, kam nemají cizinci přístup. Firma spadla do ztrát, nakonec zastavila provoz úplně.

Největší českou investicí ve Vietnamu měla být stavba cementárny Phu Son za tři miliardy korun, kterou plánovala firma Inekon. Zařízení dodala, pak ve Vietnamu selhalo financován­í. Projekt je u ledu, zařízení rezaví od roku 2012 v celním skladu jednoho z vietnamský­ch přístavů. Zkrachoval i projekt kaolinky, kterou chtěla v Dong Hoj vybudovat firma BGM Trade. Stavba se opozdila, odběratel jí zrušil kontrakt, kaolinka nedostala licenci. Z projektu zůstal 600miliono­vý dluh u České exportní banky, BGM Trade zkrachoval. Expanze nevyšla ani Metrostavu, který tu zvažoval několik velkých staveb. „Češi musí mít ve Vietnamu velmi střízlivá očekávání a být opatrní,“říká Stanislav Kotrčka, který Metrostav ve Vietnamu zastupoval. (kuz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia