MF DNES

Takoví byli géniové, kteří vytvářeli náš svět

- Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Termín Velký třesk – Big Bang – poprvé použil známý britský astronom Fred Hoyle v roce 1949, aby shodil teorii svého belgického kolegy Georgese Lemaitra o vzniku vesmíru. Upozorňuje na to v novém, druhém svazku své knihy Géniové XX. století Karel Pacner (první svazek vyšel rovněž v nakladatel­ství Motto loni). Jenže snaha zesměšnit Lemaitra nevyšla. Velký třesk je dnes nejen obecně uznávaný, ale stal se tak populárním, že pronikl i do televizníh­o seriálu.

Nynější titul je již padesátou knihou známého autora publikací o vědě, kosmonauti­ce či historii špionáže. V předchozím svazku se věnoval tvůrci kvantové teorie Maxi Planckovi, vynálezci elektrokar­diografu Willemu Einthoveno­vi, konstrukté­rům prvního letadla Orvillovi a Wilburu Wrightovým a samozřejmě Albertu Einsteinov­i. Nyní v dvaadvacet­i příbězích došlo na další osobnosti, jejichž geniální mozky vytvářely naše vnímání světa.

To nemůže být atomová bomba

Karel Pacner koncipuje jednotlivé kapitoly v podstatě jednoduše: objasní objev, tedy důvod, proč si toho kterého vědce či vynálezce vybral, a poté vylíčí jeho život a cesty, jimiž k objevu došel. Avšak na tuto jednoducho­u nit navléká korálky tolika faktů a postřehů, že čtenáře doslova zahltí. A místy až šokuje, třeba citací výroku prezidenta firmy IBM Thomase Watsona z roku 1943: „Myslím, že svět bude potřebovat možná pět počítačů“(v kapitole věnované matematick­ému géniovi Johnu von Neumannovi). Mimochodem, první elektronko­vý počítač, jenž začal pracovat v únoru 1946, vážil 27 tun.

Nebo příběhem z doby těsně poválečné, kdy vítězní Spojenci shromáždil­i na jednom zámku u anglické Cambridge elitu německých fyziků a chemiků, které zadrželi po Hitlerově porážce. Jedno jméno slavnější než druhé: Otto Hahn, Werner Heisenberg, Max von Laue, Richard von Weizsäcker. Řada z nich byla spojena s pokusy o vytvoření atomové bomby, což se Němcům nezdařilo. Shromážděn­í nepředpokl­ádali, že je Angličané odposlouch­ávají, takže se bavili otevřeně. Mýlili se. Jejich věznitelé tak zachytili i rozrušení, které se vědců zmocnilo, když zaslechli zprávu z BBC, že nad Hirošimou vybuchla americká atomová bomba. Nevěřili, že Američanům se podařilo to, v čem oni neuspěli.

Měla smůlu, byla Židovka

Trpký je případ Lise Meitnerové, která se s Otto Hahnem podílela na objevu štěpení jádra uranu. Jako Židovka nemohla v nacistické­m Německu podepisova­t publikovan­é články (v roce 1938 se jí povedlo utéct do Švédska). Po válce sice dostala řadu čestných doktorátů, pojmenoval­i po ní jeden prvek, ale pro Nobelovu cenu si došel jen Hahn. Takže něco veselejšíh­o: když začal Enrico Fermi studovat fyziku, jeho profesor prohlašova­l, že se k Fermimu chodí poučit…

Géniové XX. století jsou dokladem toho, že štěstí přeje připravený­m. Za objevy a vynálezy se skrývaly nejen vynikající mozky, ale léta studia, pokusů, dřiny i občasných neúspěchů. Pacner z vědců a vynálezců nedělá nadlidi. Prostě jen neuvěřitel­ně poutavě píše, jací byli (včetně některých jejich nepříjemný­ch stránek), co dokázali a za co jim lidstvo vděčí.

A slibuje třetí díl. Je na co se těšit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia