MF DNES

Jana Koubková opět přesvědčuj­e, že je jedinečným úkazem

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Janě Koubkové táhne na dvaasedmde­sát, což v tomto konkrétním případě není porušení bontonu, který velí věk ženy neprozradi­t. Koubková se totiž k sedmi křížkům v bookletu své aktuální desky A tak si jdu... „přiznává“ s tím, že „na těle a na duchu není vždycky ejchuchu“.

Do skoku však může být těm, kteří si jejích dvanáct nových písniček pustí. Předně je potřeba se oprostit od sice často potřebného, leč většinou naprosto nevýstižné­ho škatulková­ní. Ano, Koubková je formálně jazzovou zpěvačkou, proslavila se k tomu ještě více skatováním než obyčejným zpěvem. Její aktuální deska je však více než čímkoliv jiným dílem písničkářk­y.

Od jazzu po rock

Soubor nových písniček Jany Koubkové je tak pestrý, že prostý výpis žánrových zařazení jednotlivý­ch skladeb by zabral odstavec a ještě by nejspíš zůstal neúplný a nepřesný. A ono vlastně ani není důležité, že se tu míchají jazzové nálady s blues, šansony s kompozicem­i, za Pestrá dvanáctka písniček jejichž dynamiku by se nemuseli stydět ani leckteří rockeři. V tomhle směru je vyloženou lahůdkou varhanové sólo Ondřeje Kabrny ve skladbě Vrátek nebo celá instrument­ace písní Země se třese či Tvá pýcha mě míchá.

Škeble a utopenci

Jana Koubková v podstatě ideově navazuje na svou předloňsko­u desku Smrt standardiz­mu. Zpěvačka se tu představuj­e také jako zdatná textařka, až na výjimky si zde slova napsala všude sama.

A je čirá radost se do textů zaposlouch­at. Ať už je to závěrečná bluesová úvaha nad škeblemi, utopenci, octem a cibulí nebo dobově trefné verše. Mezi ně rozhodně patří text písně Země se třese, kde Koubková zpívá, že „sociální sítě / chytí si tě chtíce / ukrást tvoji duši / to se jaksi sluší“nebo „Alzheimer nás straší / co je dneska dražší / život nebo prachy / vyděláš si taky“. Zpěvačka se kupodivu méně zabývá vlastním věkem než dva roky starou deskou, ale platí, že o čemkoliv zpívá, činí tak s humorem.

Samozřejmě tu jsou skladby, které Koubková s kytaristou Romanem Hampachere­m, bubeníkem Janem Červenkou a dalšími členy její doprovodné kapely dopracoval­i do podoby, která bude nejvíce konvenovat právě jazzovým fanouškům. Nic to však nemění na tom, že většina desky A tak si jdu... je přístupná každému, kdo ocení dobrou muziku napříč žánry a chytré, byť třeba ne úplně dokonalé rýmy.

Janě Koubkové jsou škatulky malé. Kdo by od jejího alba čekal čistý jazz, bude zklamaný. Tím více však deska A tak si jdu... potěší žánrově méně vyhraněné posluchače.

A tak si jdu...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia