MF DNES

Praha 5 už má smlouvu na stavbu ruského kola

-

Vedení Prahy 5 podepsalo smlouvu o nájmu pozemku na Hořejším nábřeží pro stavbu ruského kola. Smluvním partnerem, který chce atrakci vybudovat, je společnost Timsbury Capital, která vznikla letos v dubnu.

Výstavba zdaleka není jistá. Podle serveru lidovky.cz musí firma všechna povolovací razítka shromáždit do konce roku 2017, pokud se jí to nepodaří, městská část s ní smlouvu ukončí.

Podle podepsanéh­o dokumentu by firma radnici platila za pronájem pozemku 56 500 korun měsíčně, platit by začala od ledna 2017. Nájem má být v případě výstavby sjednán do roku 2026.

Kolo by stálo na části dnešního dětského hřiště Aréna, které má rozlohu 6 327 metrů čtverečníc­h. Při stavbě bude demontován­a část herního zařízení umístěného vedle hřiště. Stromy se firma kácet nechystá. Kolo má být vysoké 60 metrů, má mít 42 kabin s osmi místy. Kolos provede pět otoček za hodinu a sveze 1 680 lidí za hodinu.

Proti výstavbě se postavili opoziční zastupitel­é i památkáři, kteří před několika týdny ústy svého šéfa Jiřího Skalického uvedli, že kolu povolení nedají. Za zbytečnou atrakci považuje primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Podle informací MF DNES nemá firma šanci získat stavební povolení už kvůli územnímu plánu. Ten sice na příslušné parcele povoluje rozhlednu, jenomže parcela se zároveň nachází v území se zákazem výškových staveb. To znamená, že na místě nesmí být překročena stávající výšková hladina. V tom případě by rozhledna, potažmo ruské kolo, mohla být vysoká maximálně jako šestipodla­žní dům, tedy osmnáct metrů. A se stejným zákazem počítá i nový metropolit­ní plán. To, že by se jednalo pouze o dočasnou stavbu, na věci nic nemění.

Proti stavbě začali lidé podepisova­t petici, ve které požadují, aby Praha 5 zrušila své usnesení, kterým stavbu umožnila. Chtějí také zachovat současný sportovní areál s dětským hřištěm a rovněž od radnice požadují, aby zahájila rozvoj smíchovské náplavky. (ČTK, rsr)

 ??  ?? Výhled nad Vltavou Zamýšlené ruské kolo má mít 42 kabin po osmi místech. Vizualizac­e: Timsbury Capital
Výhled nad Vltavou Zamýšlené ruské kolo má mít 42 kabin po osmi místech. Vizualizac­e: Timsbury Capital

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia