MF DNES

Na Barrandově vzplály stamiliono­vé kulisy

-

Ve filmových ateliérech na Barrandově vypukl včera odpoledne požár. Na místě zasahovali hasiči i s vrtulníky. Kvůli ohni musela být uzavřena nedaleká benzinová pumpa. Tři hasiči utrpěli zranění.

„Hoří kulisy v ateliérech Barrandov na Kříženecké­ho náměstí. Oheň přeskočil i na okolní porost,“řekla iDNES.cz mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Požár byl nahlášen v 17.21, na místo vyrazily dvě jednotky hasičů ze Smíchova a Radotína.

Podle iDNES.cz se jednalo o kulisy k velkolepém­u historické­mu seriálu Knightfall, který je jedním z největších projektů, jež se v tomto roce na Barrandově natáčejí. Předběžný odhad škod hovoří o sto milionech korun.

V době vzniku požáru však štáb na místě nepůsobil, probíhaly tam údržbové a natěračské práce.

„Hasiči ochlazují i tlakové lahve, kvůli ohni byla uzavřena i nedaleká čerpací stanice pohonných hmot,“potvrdila Adamcová. Do hašení se zapojily i dva policejní vrtulníky, které nabíraly vodu z Vltavy. Po osmé hodině večerní dostali hasiči oheň pod kontrolu.

Záchranáři museli ošetřovat tři hasiče. Jednoho na místě, dva převezli do nemocnice s podezřením na otravu oxidem uhelnatým, uvedl mluvčí pražské Zdravotnic­ké záchranné služby Dominik Horn.

Hasičům vypomáhala také policie, která nasadila do boje se živlem vodní děla a zároveň hlídala prostor před nevítanými zvědavci, kteří se na plameny chtěli zblízka podívat. Na místě byli včera večer už i kriminalis­té, určit příčinu vzniku požáru je však podle Zoulové zatím předčasné a musí se vyčkat na expertizu hasičského inspektora.

Doprava v okolí požáru byla omezena přibližně do půl jedenácté v noci.

Ateliéry na Barrandově patří k nejstarším a největším filmovým studiím v Evropě. Na počátku 30. let minulého století je založili bratři Miloš a Václav Havlovi. Většinovým vlastníkem studia je v současnost­i společnost Moravia Steel. (ane) Požár středověké­ho města

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia