MF DNES

Rozlučka snů. A teď směr Anderlecht...

- Radim Trusina, Jan Palička fotbaloví redaktoři MF DNES

Když po nerváku s dánským Sönderjysk­e přišel Jakub Brabec do kabiny, měl na mobilu zprávu od svého agenta Ondreje Chovance: „Gratuluju! Teď by tě doktor Křetínský mohl pustit zadarmo :-)!“

Bylo chvíli po zápase, na který sparťané po herní stránce rádi rychle zapomenou, ale jinak se zařadí k památným pohárovým momentům. Zmar a beznaděj při stavu 0:2 vystřídala blaženost poté, co Brabec v 85. minutě, po 16 vteřinách na hřišti, trefil výhru 3:2, postup do Evropské ligy, prémii 70 milionů korun a nádherné zápasy s Interem Milán či Southampto­nem.

Nic z výše popsaného by se nekonalo, kdyby nepřišlo spásné střídání. Sparta potřeboval­a dát gól. Na lavičce nebyl žádný trumf, a tak zaznělo: „Zkusíme Brábu.“Jako stoper, velmi dobrý hlavičkář, šel na hřiště s jediným úkolem: prosadit se na hrotu. Jakkoliv. Dlouhý aut, přesná hlavička a Letná se třásla euforií. „Ale na lavičce už jsem ztrácel víru,“přiznal 24letý Brabec.

Se Spartou to vypadalo zle. Porážku by jen těžko ustál trenér Zdeněk Ščasný, vyřazení s dánskými chasníky, to by byl obrovský průšvih.

„Hodně bychom si to zkazili,“věděl Brabec. Věčně usměvavý dobrák dlouho patřil k oporám. Ale v neúspěšném předkole Ligy mistrů se nechal vyloučit na Steaue. „Stupidní fauly,“reagoval kouč Ščasný.

Brabec šel mezi náhradníky. Nejen kvůli trestu, ale také kvůli tomu, že vše směřovalo k odchodu do Anderlecht­u. Ten shání stopera a má s Čechy skvělé zkušenosti: Koller, Zítka, Vlček, Polák, Mazuch, Lecjaks, Mareček – silná stopa.

Poprvé se Spartě ozval v červnu, stejně jako Gent, ale český vicemistr odmítl. Před týdnem se slavný belgický tým připomněl. „Brába by to zkusil rád,“netají Chovanec.

Sparta údajně požaduje částku rovnající se postupové prémii. Pokud ji Anderlecht vyplatí, čemuž se zatím brání, bude to pro Pražany skvělý obchod: 70 milionů za obránce, to je terno. Také proto vtipkoval Chovanec v SMS zprávě.

Přiznejme si: Brabec zachránil Spartě sezonu. Po hostováníc­h na Žižkově a v Brně kapitán vicemistrů Evropy do 19 let dozrál. Hrál velmi dobře. Hlavně v minulé sezoně, v níž Sparta došla do čtvrtfinál­e Evropské ligy. Dával důležité góly. Vypracoval se do reprezenta­ce. A teď přišla šance posunout se dál. Tak jako letitý parťák Ladislav Krejčí, který oživil zálohu italské Boloni.

„Kuba má budoucnost. Už můj táta, bývalý hráč Sparty, ho v žácích Sparty vybral. Všiml si, že z něj vyzařuje síla vůdce,“povídá Chovanec. „Byl vidět, byl slyšet a nezměnil se. Šéf. Škoda, že z něj Sparta neudělala kapitána. Je to srdcař. Třeba se stane kapitánem Anderlecht­u...“

Oslavu, kdy vykopává kolena k hrudi, vyměnil za divoké máchání rukama. Byl v transu. Aby ne. Jakub Brabec trefil Spartě Evropskou ligu. Ale sám si ji asi zahraje jinde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia