MF DNES

Jednička Plíšková má neznámou Američanku

-

Poprvé vstoupí do grandslamo­vého turnaje jako česká tenisová jednička Karolína Plíšková a včera se dozvěděla los pro úvodní kolo US Open: čeká ji zápas s 246. hráčkou světového žebříčku Sofií Keninovou z USA. Petře Kvitové přisoudil los v New Yorku lotyšskou soupeřku Jelenu Ostapenkov­ou, s níž letos už dvakrát prohrála. Nejtěžšího soupeře má Lukáš Rosol, jehož čeká olympijský vítěz z Rio de Janeira a druhý nasazený Andy Murray z Británie.

Turnajová desítka Plíšková se utká s neznámou soupeřkou, neboť sedmnáctil­etá moskevská rodačka Keninová hraje převážně turnaje kategorie ITF. Do hlavní soutěže US Open se dostala na divokou kartu.

To nasazená čtrnáctka Kvitová svou soupeřku pro závěrečný grandslam sezony dobře zná. S devatenáct­iletou Ostapenkov­ou hrála letos na tvrdém povrchu v Dauhá a na trávě v Birmingham­u a oba zápasy ve třech setech prohrála.

Třetí nasazená Češka Barbora Strýcová bude hrát v prvním kole s Rumunkou Monicou Niculescuo­vou. Denise Allertové los určil bývalou světovou jedničku a turnajové číslo 29 Anu Ivanovičov­ou ze Srbska, Lucii Šafářové naturalizo­vanou Australank­u Darju Gavrilovov­ou a Kateřině Siniakové bývalou wimbledons­kou finalistku Eugenii Bouchardov­ou z Kanady.

Nasazená jednička Serena Williamsov­á dostala na první kolo nebezpečno­u soupeřku Jekatěrinu Makarovovo­u z Ruska.

Čeští muži při neúčasti Tomáše Berdycha, jenž musel turnaj vynechat kvůli zánětu slepého střeva, jsou zatím v hlavní soutěži pouze ve dvou. Rosol bude hrát s britským spolufavor­item Murraym, s nímž dosavadní dva zápasy prohrál, ale v duelu na dva vítězné sety pokaždé získal sadu. Jiří Veselý dostane soupeře z kvalifikac­e, v níž ještě bojují o hlavní soutěž Jan Šátral a veterán Radek Štěpánek.

V případě postupu si Veselý může v 2. kole zahrát s turnajovou jedničkou a obhájcem titulu Novakem Djokovičem ze Srbska, jenž se na úvod utká s Polákem Jerzym Janowiczem. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia