MF DNES

Imám: Zavádíme v Česku islámský soud

Je to první krok k zavedení práva šaría, varují odborníci na extremismu­s

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA „Každý, kdo následuje jiný zákoník než ten, se kterým přišel prorok Muhammad, je nevděčník a odpadlík od víry.“Jasný, ostrý vzkaz pronesl islámský duchovní Samer Shehadeh v pražské mešitě. A dodal, že čeští muslimové udělali první krok k vlastním pravidlům v Česku: zřídili komisi pro rodinu, která funguje jako islámský soud.

Tehdy, 22. října 2010, jeho páteční kázání prošlo bez povšimnutí úřadů. Nyní se o Shehadeha – vlivného muslima a bývalého imáma v Praze – a jeho radikální slova zajímají tajné služby a policie. Kvůli šifrované zprávě, kterou před srpnovou demonstrac­í proti terorismu odeslal muslimům přes mobilní aplikaci WhatsApp. Shehadeh v ní české muslimy varoval, že pokud půjdou na mši s křesťany, zpronevěřu­jí se islámu.

MF DNES získala písemné i zvukové záznamy z jeho přednášek v mešitách, kde už před lety vyzýval, aby byla v Česku zavedena šaría, islámské právo, které trestá „odpadlíky od víry“i smrtí.

„Schvaloval útoky v Londýně v roce 2005, když pak rostl tlak na to, aby se čeští muslimové takto radikálně nevymezova­li, stáhl se z veřejného života a cestoval mezi Českou a Slovenskou republikou, kde přednáší. V Německu by byl považován za salafistu – radikála,“říká dnes o Shehadehov­i bývalý muslim a znalec komunity Lukáš Lhoťan.

Shehadeh se svými názory netají, publikoval řadu audiovzkaz­ů na svém webu sunna.cz. Mezi muslimy třeba koluje záznam, na kterém vysvětluje, že do Česka přiletěl britský duchovní Haitham al-Haddada a že nejde o zdvořilost­ní návštěvu, ale o jasný úkol: vytvořit v Česku islámský soud. Respektive islámskou komisi pro rodinu, která bude plnit funkci islámského soudu. „Tato komise má za úkol uzavírat sňatky, samozřejmě podle islámu, potvrzovat rozvody, které už padly, řešit manželské problémy, a když je třeba, tak i rozhodnout o ukončení manželství, což je velice extrémní a krajní případ,“říká.

Tato zdánlivá maličkost jako řešení islámských rozvodů je však podle odborníků na extremismu­s přesnou ukázkou, že cílem je zavést vlastní pravidla a právo šaría. „Směry a touhy zavádět právo šaría se objevují právě v této rodinné oblasti anebo v oblasti obchodního práva. Toto může být jeden z kroků, jak postupně dimenzi práva šaría rozšiřovat,“varuje odborník na extremismu­s Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně.

Další Shehadehov­a slova to dokreslují. „Neislámský soud nemůže rozhodnout o ukončení islámského manželství, zeptejte se učenců. To znamená, že problém přetrvává. Český soud ho nemůže vyřešit, ale my ho vyřešíme za něj,“hlásá duchovní.

Včera však Shehadeh nezvedal reportérov­i MF DNES telefon.

Shehadeh není v muslimskýc­h kruzích neznámý. Před jeho názory varoval už v roce 2013 v knize Islám a islamismus právě exmuslim Lukáš Lhoťan. Napsal, že posilování pozic saúdskoara­bských islamistů v Česku prostředni­ctvím školení muslimskýc­h duchovních je znepokujíc­í a zmínil právě projevy Samera Shehadeha, který v Saúdské Arábii studoval.

Shehadeh dal o sobě nyní vědět znovu. Přes šifrovanou mobilní aplikaci WhatsApp zaslal muslimům upozornění, že se nemají účastnit společné mše s křesťany na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad 10. srpna.

„Upozorňuji všechny muslimy a muslimky, že takové jednání hraničí s odpadlictv­ím od víry, protože křesťanské bohoslužby vždy obsahují tu nejhorší formu přidružová­ní... Kdo věří v Alláha a v Soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval,“napsal ve zprávě, kterou poslal například i bývalému předsedovi Ústředí muslimskýc­h obcí a konvertito­vi Vladimíru Sáňkovi. MF DNES má celé znění zprávy k dispozici.

Sáňka na slovech imáma Shehadeha nevidí nic problemati­ckého. „Řekl pouze svůj názor, že účast na křesťanské mši není vhodná. Forma, jakou to bylo sděleno, možná nebyla vhodná, ale muslimové jsou svobodní a zařídí se podle svého svědomí,“komentoval pro MF DNES Sáňka.

České tajné služby ale přesto Shehadeha a aktivity lidí kolem něj sledují. Sám imám to přiznává na několika videích, kdy doslova říká, že policie a tajné služby přijdou vždy, když pronáší slova o islámském soudu.

Tajné služby: V Česku je klid

Tajné služby podrobnost­i o tom, jaké kroky kolem muslimské komunity podnikají, logicky nezveřejňu­jí. Podle agentů je ale prozatím muslimská scéna klidná – čeští muslimové si nepřejí vyvolávat žádné střety či násilí, respektují zákony a na protimusli­mské akce nijak neodpovída­jí. „Sympatie k radikálním postojům byly zaznamenán­y pouze u několika jednotlivc­ů. Vazby na zahraniční islamistic­ká uskupení ale nikdo z nich neměl. Pro nás je důležité, aby mezi české muslimy nezačaly ze zahraničí pronikat militanti, kteří by se pokusili komunitu zevnitř radikalizo­vat. Zatím se tak neděje,“komentoval mluvčí Bezpečnost­ní informační služby Jan Šubert.

V muslimské komunitě jsou však nyní po Shehadehov­ě výzvě muslimové rozděleni na dva tábory. Ten první stojí za slovy bývalého imáma Shehadeha, ten druhý se od nich distancuje. „V souvislost­i s tím, jaké je rozpoložen­í a nálady v Evropě, nás nepřekvapu­je, že se o muslimskou komunitu zajímají tajné služby. Na druhou stranu některá slova, která část muslimů pronáší, jsou zbytečná a akorát vyvolávají vášně a averzi vůči všem muslimům,“komentoval jeden z nich, který nechtěl zveřejnit své jméno.

MF DNES se včera pokoušela se Shehadehem spojit a dát mu prostor, aby své výzvy k muslimům obhájil. Marně. Pro web Neovlivni.cz však svou zprávu zaslanou přes Whatsapp komentoval s tím, že rozhodně neměla vyvolat strach a ani být výhrůžkou vůči muslimům, kteří na mši s křesťany půjdou. „Celá ta zpráva souvisí s věroukou. My muslimové věříme v soudný den, kdy Alláh vzkřísí všechny muslimy i nemuslimy a bude je soudit. A jediný neodpustit­elný hřích je, když někdo vzývá někoho jiného než Boha. A u křesťanský­ch bohoslužeb se to děje, vzývají i syna, otce či anděly. Proto jsem z čistě náboženské stránky své souvěrce varoval,“prohlásil Shehadeh v rozhovoru pro Neovlivní.cz.

 ?? Repro: YouTube ?? Sabah Shehadeh Vlivný duchovní muslimské komunity v Česku na jednom ze svých videovzkaz­ů .
Repro: YouTube Sabah Shehadeh Vlivný duchovní muslimské komunity v Česku na jednom ze svých videovzkaz­ů .
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck.com ??
Foto: Shuttersto­ck.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia