MF DNES

Státní úřady se plní dětmi

Na osmi ministerst­vech a v dalších institucíc­h fungují školky pro děti zaměstnanc­ů. Další je chystají.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Sedm malých předškolák­ů a dvě pečovatelk­y stojí v kruhu, drží se za ruce a zpívají, jaký budou mít den. Tak začíná ráno v jedné z dětských skupin ministerst­va práce a sociálních věcí na pražském Andělu. Avšak nejen tam, na českých ministerst­vech a dalších státních úřadech tráví dny více než stovka dětí.

Úřadů, kde rodiče mohou umístit svá dítka do místní školky, je nyní osm. Dalších minimálně pět je plánuje od září následovat a další by tak prý udělaly sice rády, ale nemají vhodné prostory.

Platí se jen obědy

„Teď tady ještě máme prázdninov­ý program, takže školka není úplně plná, ale po začátku školního roku sem bude přicházet až dvanáct dětí každý den,“říká Kateřina Kamišová, která má na ministerst­vu práce a sociálních věcí koordinaci dětských skupin na starosti.

V dětských skupinách na většině ministerst­ev to chodí velmi podobně. Většinou jsou otevřeny od sedmi ráno do pěti odpoledne. „Snažíme se rodičům vyjít vstříc tak, aby otevírací doba navazovala na jejich pracovní dobu,“pokračuje Kamišová, zatímco připravuje čaj v kuchyňce, jedné z pěti místností malé školky a zároveň jediné, kam děti nemají přístup.

Kromě koupelny tu jsou ještě místnosti na hraní, odpočinek a taky jídelna. Svačiny rodiče balí dětem z domova, obědy jim dováží soukromá firma, takže jsou vlastně tím jediným, co rodiče musí za školku platit. Možné je však také to, že ho dětem připraví sami.

Kromě hraní, odpočívání a každodenní­ho programu, jako třeba procházek, výletů a různých exkurzí, musí každá skupina v Česku předložit plán výchovy a péče. V praxi jde o to, že díky němu rodiče vědí, v čem se jejich děti budou každé dva měsíce vzdělávat.

Děti zaměstnanc­ů ministerst­va práce by třeba podle něj na konci září měly znát lidské smysly, ale třeba také vyjmenovat planety sluneční soustavy. „Rozhodně ale nejsme nijak striktní, jde spíš o to, aby děti měly nějakou obecnou představu,“říká Kamišová a doplňuje, že vzdělávání tady probíhá spíše metodou škola hrou.

Nejvíce školek bude mít obrana

Na ministerst­vu práce, pod které zakládání a podpora dětských skupin spadají, fungují už celkem tři dětské skupiny. Vejde se do nich celkem třicet dětí. Všechna místa ve skupinách byla rychle rozebrána. Podobné to mají na ministerst­vu průmyslu a dalších úřadech.

„Od vzniku skupiny evidujeme již 45 žádostí o umístění a některé jsou teď podávány i téměř dva roky dopředu,“uvádí mluvčí ministerst­va František Kotrba s tím, že do skupin na jejich ministerst­vu může najednou přijít až 15 dětí, ale v současnost­i slouží třeba i pouze na část týdne 22 dětem.

Nejvíce dětských skupin bude trochu překvapivě brzy spadat pod ministerst­vo obrany. „Se zřízením dětské skupiny se v příštím roce počítá ve Staré Boleslavi, v Bechyni a v Praze na Veleslavín­ě,“vypočítává mluvčí ministerst­va Petr Medek, kde mají dětské skupiny spadající pod obranu následovat jednu již založenou na posádce v Čáslavi.

Největší zajímavost­í mezi dětskými skupinami se může pochlubit kancelář ombudsmank­y. Pohádku jim sem před odpoledním spánkem přicházejí číst lidé z nedalekého domova pro seniory.

„Maximální kapacita naší dětské skupiny je 12 míst. Její služby využívá aktuálně 18 rodičů a střídavě ji navštěvuje 23 dětí,“vypočítává mluvčí Iva Hrazdílkov­á.

Jedna z právniček kanceláře Eva Kočí Svobodová třeba do školky už více než rok vodí svou holčičku, které jsou dva a tři čtvrtě roku. „Holčičku mám takhle blízko a odpadává mi stres s tím, abychom ji včas vyzvedli. Rozhodně mi to pomohlo s dřívějším návratem do práce po mateřské,“popisuje výhody, které v podstatě shrnují důvody, jež vyjmenováv­ají všechna ministerst­va, když zdůvodňují, proč školky zakládají.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia