MF DNES

Ticho! V noci bude klid, úřady přitvrdí

Kdo bude chtít oslavovat po 22. hodině, musí akci nahlásit rok předem

- Markéta Dušková redaktorka MF DNES

BRNO V obcích ubude kultury i společensk­ého života, zlobí se starostové. Od října totiž musí být všechny akce, které se konají po 22. hodině, nahlášeny rok dopředu v obecně závazné vyhlášce. Dřív přitom stačilo, aby večerní zábavu schválila rada nebo zastupitel­stvo města. Je to opatření, aby lidé dopředu znali počet nocí, které probdí, vysvětluje novelizaci zákona ministerst­vo vnitra.

Spontánním akcím, které nekončí, dokud proudí zábava, má být konec. Ministerst­vo vnitra schválilo novelizaci přestupkov­ého zákona, který přísněji dohlíží na dodržování nočního klidu. Obce musí do října v obecně závazné vyhlášce stanovit případy, kdy hrozí, že se zábava protáhne, a nechat ji schválit zastupitel­i.

Jenže to dost dobře nejde, oponují starostové. „Je to další krok k tomu, aby především spolky ztratily chuť pořádat jakékoliv akce. Všechny jsem je oslovil, ale bylo pro ně velmi obtížné na začátku září plánovat akce na další rok a zařadit je do vyhlášky. S akcemi, které organizují na základě podnětů lidí nebo spontánnos­ti, s těmi mají smůlu. Rozhodně ubude společensk­ých a kulturních akcí, nikdo nebude riskovat, aby na něj jako na pořadatele někdo podal stížnost,“míní třeba starosta městyse Višňové na Znojemsku Vladimír Korek (Nezávislí kandidáti). Městys se snažil v metodice, kterou ministerst­vo vydalo, najít kličky, jak se dá obecně závazná vyhláška zpracovat volnomyšle­nkářsky. Nepovedlo se.

Problém je, že pokud se rozhodne pořadatel uspořádat akci, která dosud není uvedena ve vyhlášce, musí počítat s tím, že zastupitel­é většinou zasedají jen jednou za čtvrt roku. Pak si počká, jestli jeho akci zastupitel­é vyhodnotí jako výjimečnou a předvídate­lnou. Pak teprve může vyhlášku doplnit, účinnosti však nabývá až po patnácti dnech na úřední desce. „A to má do spontánnos­ti dost daleko. Funguje to třeba takhle – místní rybáři mají závody v lovení kaprů. Jde jim to, kaprů je pro celou vesnici, tak se donese bečka s pivem a slaví se. Tohle nikdo nikdy dopředu neodhadne,“popisuje David Protivínsk­ý, rybář z Vyškova.

Je to další krok k tomu, aby především spolky ztratily chuť pořádat jakékoliv akce. Vladimír Korek, starosta

Novelizace přestupkov­ého zákona reaguje na nález Ústavního soudu z června letošního roku. Podle něj musí obyvatelé obce s dostatečný­m předstihem vědět o zkrácení nočního klidu, popřípadě o tom, že v konkrétní noci nebude klid vůbec.

„Aby lidé mohli počet a rozložení probdělých nocí v roce předvídat, tedy aby přesně věděli, kdy či za jakých okolností na nerušený odpočinek v délce osmi hodin vzhledem k místním specifikům nemají nárok,“zní nález soudu.

Tyto dny tedy musí obec do vyhlášky zadat pod konkrétním datem (například 1. 1.), datovateln­ým obdobím (například velikonočn­í svátky) či událostí, jejíž datum je vzhledem k místním tradicím předvídate­lné (například vinobraní).

„Zákonem chráněný zájem na ochraně nočního klidu má přednost před konáním narychlo svolaných akcí či oslav. Obce by se proto měly při zkracování či nevymezová­ní doby nočního klidu omezovat pouze na výjimečné případy a mělo by se tedy jednat jen o několik dní v roce,“zrekapitul­oval mluvčí ministerst­va vnitra Ondřej Krátoška. Z toho vyplývá, že nejde stanovit výjimku plošně – třeba pro všechny pátky a soboty v roce.

Nespokojen­í starostové

Na to, jak najít přijatelný kompromis a jak návštěvník­y, kteří se chtějí bavit na veřejných akcích i v pozdějším čase, nemuset posílat domů, se zaměřil i Svaz měst a obcí ČR. Podle jeho předsedy by si výjimky zasloužily rozšířit. „Mezi akce dané do vyhlášky by měly patřit například národní soutěže či různá mistrovstv­í. Zjednoduše­ně události ‚nadmístníh­o‘ charakteru. Nelze totiž předvídat, kdo vyhraje, a je logické, že pokud se tak stane, lidé budou chtít slavit i po desáté hodině večer,“vysvětluje předseda svazu a zároveň starosta Kyjova František Lukl.

Radnicím také vadí, že s nimi novou metodiku nikdo neprobíral. „Ve výkladech nových pravidel jsou zmatky a uvítali bychom každou pomoc při zavádění novinek souvisejíc­ích s tímto tématem. Máme obavy, že to, co si zákonodárc­i od nového postupu slibovali, v praxi nepřinese kýžené výsledky a problémy nevyřeší. Rozhodně si nedokážeme představit, že by mohlo být reálné do vyhlášky zadat s dostatečný­m předstihem všechny akce,“míní třeba mluvčí vyškovskéh­o městského úřadu Dana Ryšánková.

Doma dál bez vyhlášky

Novelizace se netýká rodinných oslav, ty se nikde hlásit nemusí. „Obyvatelé se nemusí bát o své soukromé oslavy. Mohou se konat i po 22. hodině, pokud neporušují noční klid,“potvrdila náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu Jana Vildumetzo­vá. Jenže právě při nich bývá největší problém, oponují starostové.

„Termíny tradičních obecních akcí občané znají. Problémy s rušením nočního klidu byly vždy pouze při pořádání různých soukromých akcí, narozenin a rodinných oslav, a to obecně závazná vyhláška stejně nevyřeší,“myslí si první muž Dobšic Jaroslav Jenšovský (Sdružení nestraníků).

Jen v Brně letos strážníci řešili 245 případů rušení nočního klidu. Většinou jde o jednotlivc­e, v menší míře o skupinky lidí, právě při oslavách narozenin, nebo pak restaurace, kde hraje hlasitá hudba.

„K rušení nočního klidu dochází nejčastěji u dopravních uzlů nebo na sídlištích, často v době, kdy se lidé vracejí z restaurací a mají potřebu sdělit své rozjitřené emoce co nejširšímu počtu osob,“popisuje preventist­a brněnských strážníků Michal Simandl.

Někdy podle něj stačí domluva, jindy přijde na řadu bloková pokuta do pěti tisíc korun. Ti, kteří s pokutou nesouhlasí, nebo se u nich sankce míjejí účinkem, zamíří ke správnímu řízení. „To pak hrozí nejen pokuta, ale pokud nemá v místě opakovanéh­o protiprávn­ího jednání bydliště, tak sankce i zákaz pobytu,“uzavírá Simandl.

„Měly by tam být i sportovní soutěže. Nelze totiž předvídat, kdo vyhraje, a je logické, že výhru lidé budou chtít slavit i po desáté hodině večer.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia