MF DNES

Zájezd je stál statisíce, ale nejeli nikam

- Artur Janoušek reportér MF DNES

ÚSTÍ NAD LABEM Osmdesátil­etá žena z Ústí nad Labem zatoužila po rekreaci v Chorvatsku. Ze svých úspor vybrala 47 tisíc korun a koupila pro sebe a svou přítelkyni zájezd. Odjet měla až příští rok, jenže už teď je takřka jasné, že nepojede nikam.

Důchodkyně je jednou z řady klientů ústeckých cestovních kanceláří m’plus travel a Travel Academy, před nimiž varuje policie. Jiný klient přišel o 367 tisíc korun, které zaplatil za zájezd do Chorvatska pro svou třináctičl­ennou rodinu.

„Chceme upozornit na praktiky těchto cestovek, varovat potenciáln­í klienty a vyzvat poškozené, aby se přihlásili,“řekl šéf ústecké hospodářsk­é kriminálky Milan Kotrc.

Za oběma cestovkami stojí ústecký podnikatel Antonín Fedorják. Před lety přišel s projektem, jak za peníze VZP posílat děti k moři. Zrodil se Mořský koník. Jeho cestovka m’plus travel inkasovala pět milionů korun za administra­tivní zajištění projektu.

V posledních letech se Fedorják dostal do finančních potíží. Je navíc obviněn, že spolu se svými třemi kamarády unikátním způsobem podváděli jinou cestovku. Připravili ji o více než sto tisíc korun. (art)

Jednoduchá nástěnka v průchodu domu v centru Ústí nad Labem je plná letáčků s nabídkami zájezdů. Cestovky m’plus travel a Travel Academy, za nimiž stojí stejní lidé, na nich lákají do Thajska, Kambodže či Řecka.

Policie varuje zákazníky, aby si dali pozor. Už několik lidí o své peníze přišlo. A majitel cestovek Antonín Fedorják je podezřelý, že podvedl nejen klienty, ale i jinou cestovku.

„Obvinili jsme cestovku, jejího jednatele a další tři osoby z podvodu. Jednatele navíc i ze zpronevěry,“říká šéf ústecké hospodářsk­é kriminálky Milan Kotrc.

Podle informací MF DNES obvinění vymysleli jednoduchý plán. Fedorják se dohodl se svými známými a ti si objednali zájezdy do Chorvatska, které cestovka m’plus travel pořádá. Nikoliv však od ní, ale přes zprostředk­ovatele, agenturu Invia.

Ta nabízela rezervován­í zájezdu za pouhých 1 500 korun s tím, že zbytek klient doplatí až 45 dní před odjezdem. Jenže m’plus travel si od Invie vyžádala plnou cenu zájezdů hned. Bylo jich podle informací MF DNES pět, každý za zhruba 25 tisíc. Jakmile Fedorják dostal peníze, přestal s cestovkou Invia komunikova­t.

Odmlčeli se i jeho přátelé. Ti spoléhali na to, že zájezdy budou stornovány a Fedorják peníze vrátí, až se dostane z finančních problémů. To se však stalo jen v jednom případě. „Aktuální škoda je 103 184 korun plus soudní a další poplatky,“řekl včera mluvčí Invie Michal Tůma.

Fedorják podvod odmítá. „V žádném případě nešlo o úmysl,“tvrdí. „Uznávám, že jsem nějaké peníze nevrátil včas, ale svoje závazky nepopírám a snažím se je splácet. Nikoho jsem nepodvedl,“říká.

Invia není jediná poškozená. O peníze přišel i podnikatel, který zaplatil zájezd celé své široké rodině. Třináct lidí mělo za 367 tisíc odjet do Chorvatska, m’plus travel však zájezd zrušila. Protože si ale již vybrali dovolené a do Chorvatska se těšili, zaplatil jim muž pobyt ještě jednou. Poškozenou je i osmdesátil­etá žena, která zaplatila Travel Academy 47 tisíc, aby s přítelkyní mohla k moři.

„To bude zaplacené, nikoho jsem nikdy nenechal ve štychu,“tvrdí Fedorják. „Udělal jsem chybu, ale dejte mi čas, abych ji napravil,“dodal.

Ve finančních problémech je podle svých slov od roku 2012, kdy ho údajně podvedl obchodní partner v Turecku. „Nechal před hotelem 60 lidí, přestože všechno bylo zaplacené. Půjčil jsem si 1,3 milionu, abych ty lidi ubytoval jinde. Podal jsem trestní oznámení, ale policie to odložila. Mohl jsem skončit a vyhlásit úpadek, ale rozhodl jsem se, že se s tím poperu,“popsal. „Jenže doba je špatná. Lidé se bojí cestovat, loni odřeklo 50 procent klientů,“dodal.

Jak se může klient bránit

„O m’plus travel víme kvůli reklamacím služeb,“řekl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Klientům, kteří se s něčím podobným setkají, radí, co mají dělat.

V případě, kdy si cestovky přeprodáva­jí zájezdy, je důležité vědět, jestli mají smlouvu o zastupován­í. Pokud ano, má klient nárok na svůj zájezd bez ohledu na to, zda si ho cestovky mezi sebou proplatily. Pokud ne, může podat žalobu na cestovku, která podvodně prodává cizí zájezdy. Co dělat, když zákazníka nechá doma cestovka, u které zájezd koupil? „Je-li v úpadku, ať se obrátí na pojišťovnu, u které je cestovka pojištěná. Pokud v úpadku není, může se pokusit ji do úpadku poslat. Obrátit se na právníka a sdružit alespoň tři podobně poškozené zákazníky,“radí Papež.

Fedorják pracuje v cestovním ruchu celý život. V roce 1994 přišel s nápadem vozit děti k moři za peníze VZP. Zrodil se Mořský koník, za který Fedorják až do roku 2008 inkasoval přes pět milionů ročně.

V roce 2007 se m’plus travel znovu „proslavila“. Tehdy se v její nabídce objevil lov rysa. „Je chráněný, ale docela se rozmnožil,“říká. Ochránci přírody byli zděšení, případ šetřila i policie. Fedorják rysa z nabídky stáhl a policie šetření odložila.

Policisté podezírají agenturu z Ústí nad Labem, že okrádá nejen své zákazníky, ale i jiné cestovky

 ?? Foto: autor ?? Cestovka z tunýlku Jen malá cedulka s názvem prozrazuje, že zde Fedorják nabízí zájezdy.
Foto: autor Cestovka z tunýlku Jen malá cedulka s názvem prozrazuje, že zde Fedorják nabízí zájezdy.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia