MF DNES

MĚ, MNĚ, ČI MI?

Skloňování zájmen – největší chytáky

- Zpracováno podle Internetov­é jazykové příručky, více viz http://prirucka.ujc.cas.cz/

Ikdyž tomu nebudete věřit, může jeden gramatický přešlap zavinit slušnou rvačku. Jen posuďte dvě následujíc­í věty:

Tonda viděl Pepu, jak jde za jeho ženou. Tonda viděl Pepu, jak jde za

svou ženou. Zatímco v prvním případě by přátelství obou pánů zřejmě ukončilo pár facek, v tom druhém si může Tonda jen postesknou­t, že dnes večer bude na pivu sám.

Přitom za vším je jen neobratné (nebo spíš chybné) užití přivlastňo­vacích zájmen.

Kdy užít svůj...

Zvratné přivlastňo­vací zájmeno svůj užíváme tehdy, pokud přivlastňo­vaná věc nebo osoba náleží původci děje – tedy osobě nebo věci, která je ve větě podmětem.

Když se vrátíme do úvodního příkladu, je ve větě podmětem Pepa

(Pepa jde za ženou). Takže pokud jde Pepa domů k manželce, musí jít za

svou ženou. Jestliže by ovšem Pepa měl pletky s Tondovou ženou, pak by platila první varianta, tedy Tonda viděl Pepu, jak jde za jeho ženou.

Méně dramatický­ch příkladů je samozřejmě víc – když například řekneme Pavel vychovává své děti

dobře, znamená to, že se stará o vlastní potomky. Naproti tomu větou Pavel vychovává jeho děti

dobře říkáme, že dbá o výchovu dětí bratra, kamaráda nebo třeba souseda.

... a kdy můj, tvůj, jeho

Jestliže podmět (původce děje) a „vlastník“nejsou totožní v celém rozsahu, užíváme osobní přivlastňo­vací zájmeno: Doma u televize fandíme našim fotbalistů­m. Ve škole se učíme o našich význačných malířích. Blahopřeje­me našim maturantům. Užití osobních přivlastňo­vacích zájmen je na místě také tehdy, když chceme zdůraznit vlastnický vztah, stavíme ho do protikladu vůči jinému vlastníku (a to zejména, je-li sloveso v první nebo druhé osobě): Ručím jen za moje svěřence (= za ostatní ať ručí někdo jiný). Říkám ti můj názor, neopakuji jen to, co jsem slyšel od jiných. V reklamních sloganech se občas můžete dočíst, že si ve skladu můžete vyzvednout váš nábytek (už je zaplacen) nebo si odnést vaše noviny (tyto noviny jsou dělány jen pro vás). Z pohledu české gramatiky je ovšem nezvratné zájmeno užito nesprávně.

A ještě jedna poznámka, tato pravidla užívání zájmen se nevztahují na idiomy a frazeologi­smy– uklidit to na své místo, být svůj, ponechat někoho svému osudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia