MF DNES

Číňané chtějí mít také volné neděle

Sedmidenní pracovní stereotyp pražské tržnice Sapa vzal zasvé. Čínští podnikatel­é se rozhodli, že v neděli své obchody zavřou. Čas raději věnují rodinám.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Dosud to bylo v našich končinách něco samozřejmé­ho. Číňané a Vietnamci pracují od rána do noci, od pondělí do neděle. Teď už to neplatí. V pražské tržnici Sapa, která je největší vietnamsko­u baštou v Česku se zhruba dvěma tisíci obchůdky a živnostník­y, na dveřích některých podniků visí upozornění: od 3. 7. 2016 bude každou neděli u všech čínských obchodníků „Zavírací den“.

Zjistit, proč čínské obchody zavírají, není úplně jednoduché. Otázka po důvodu jako by mnohým z oslovených čínských podnikatel­ů či místních trhovců přišla zcela zbytečná. „Chtějí mít volněji, protože každý den pracují. Všichni se dohodli, že v neděli zavřou. Čí to byl nápad, nevím,“svěřil se živnostník Ming Li, který opravuje mobilní telefony a počítače. Sám je výjimkou. O nedělích totiž zavíral svůj krámek už dříve.

Kolektivní vůle

Mříže se v neděli objevují hlavně na obchodech, které mají coby hlavní sortiment boty. Zavřeno má velkoobcho­d obuvi Lalikaer, Kang You, boty Bless, Rumbold a mnoho dalších.

„Já pracuji každý den od devíti do šesti do večera. Jsem za to rád,“líčí třiatřicet­iletý Lin Mingxing, jednatel velkoobcho­du s obuví Road Star Group, který se teď bude moci více věnovat rodině.

Na život mimo tržnici Sapa tato kolektivní vůle žádný vliv nemá. A uvnitř tržnice, jíž se přezdívá Malá Hanoj, se zavírací den týká jen třiceti až čtyřiceti obchodů. Uzavřeno je kromě velkoobcho­dů s obuví také několik prodejen s domácími potřebami nebo s textilem.

Čínské obchody uzavřely najednou kvůli konkurenci. „Domluvili se takhle, protože když jeden bude mít otevřeno, tak ostatní nemohou zavřít,“vysvětlil jeden z místních prodejců orientální­ch suvenýrů, který v neděli postával před svým obchodem. Číňané v Česku vynikají pracovitos­tí stejně jako Vietnamci. Někteří v Sapě pracují osm hodin denně, jiní mnohem déle. Podle servírky z restaurace Co Ngu Quan jsou dokonce někteří podnikatel­é v Sapě zvyklí pracovat od šesti hodin ráno až do půlnoci. „My zavírat nemůžeme. Pro nás je neděle hlavní prodejní den, kdy k nám chodí turisté,“říká usměvavá žena.

Turistická atrakce v Libuši

Tržnice na okraji Prahy se částečně stala turisticko­u atrakcí. Nejen na jídlo sem přijíždějí zájezdy Poláků, Maďarů, Rusů i Němců. Uzavření čínských obchodů s obuví ale poznamenal­o všeobecný ruch jen minimálně.

Dávno neplatí, že tržnice v Libuši je uzavřenou komunitou. „Osm z deseti dodávek, které sem jezdí obchodovat, řídí Češi nakupující zboží ve velkém,“popsal situaci předseda Česko-vietnamské společnost­i Marcel Winter, který objem vietnamské­ho obchodu v tuzemsku odhaduje na 20 miliard korun ročně. Vietnamská komunita je ve srovnání s tou čínskou mnohem početnější.

„Odhaduji, že 27 tisíc Vietnamců zde podniká na živnostens­ké listy,“říká Winter. Nové síly z Vietnamské socialisti­cké republiky však nepřicháze­jí, systém VisaPoint pro přidělován­í víz podle něj nefunguje a vietnamští pracovníci se sem dostanou jen přes tamní mafii.

Problém sehnat deset šiček na výrobu stanů a přístřešků ke karavanům má například svitavský výrobce technickýc­h tkanin Svitap. „Jedinou překážkou se stává systém VisaPoint, který je uměle nastaven tak, aby existoval prostor pro machinace a korupci,“uvedl personální ředitel textilky Vladimír Malý. Ze situace viní ministerst­vo zahraniční­ch věcí, které se podle něj stylizuje do pozice mrtvého brouka.

 ??  ??
 ?? Foto: Jindřich Mynařík, MAFRA ?? Zavíráme Donedávna se s botami v pražské tržnici Sapa čile obchodoval­o i v neděli. Letos v létě se ale několik desítek čínských obchodníků domluvilo, že si jeden den v týdnu udělají volno.
Foto: Jindřich Mynařík, MAFRA Zavíráme Donedávna se s botami v pražské tržnici Sapa čile obchodoval­o i v neděli. Letos v létě se ale několik desítek čínských obchodníků domluvilo, že si jeden den v týdnu udělají volno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia