MF DNES

Překopal policii, teď jde radit Chovancovi

Odcházím ze zdravotníc­h důvodů, oznámil policejní náměstek Zdeněk Laube

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Ministrův generál Generál Zdeněk Laube nečekaně oznámil, že odchází od policie. Jako náměstek policejníh­o prezidenta měl na starosti velkou reorganiza­ci, při které se sloučily protikorup­ční a protimafiá­nský útvar. To vyvolalo velkou kritiku a vedlo to k roztržce uvnitř vládní koalice. Laube oficiálně odchází ze zdravotníc­h důvodů. Teď bude dělat poradce ministra vnitra Milana Chovance.

PRAHA „Teď nastala správná doba,“hájil náměstek policejníh­o prezidenta Zdeněk Laube start nové vyšetřovac­í centrály, která sloučila protikorup­ční policii s protimafiá­nským útvarem. Jen měsíc a půl poté, co elitní útvary za hlasitých protestů některých detektivů sloučil, od policie odešel.

Ze dne na den, v půli měsíce. Údajně kvůli dlouhodobý­m zdravotním problémům.

„Zdůrazňuji, že za mým krokem není třeba hledat vedlejší úmysly, i když poslední měsíce nebyly díky zbytečné politizaci systémovýc­h změn zrovna jednoduché,“uvedl včera Laube. Teď míří na ministerst­vo vnitra radit jeho šéfovi Milanu Chovancovi.

Pod Laubeho přitom spadaly útvary vyšetřujíc­í ty nejzávažně­jší kauzy. A někteří policejní důstojníci jej označovali za nejvýznamn­ější figuru u policie. Ne proto, že by byl charizmati­ckým velitelem, ale mimo jiné i kvůli tomu, že platil za chytrého a rafinované­ho hráče. Tak jej nakonec nedávno charakteri­zovali i poslanci vyšetřujíc­í jeho spornou reorganiza­ci.

Zpráva o jeho odchodu však byla nečekaná i pro některé policejní důstojníky. Že by měl náměstek zdravotní potíže, nevěděli. „Komu by ale takové akce nepoznamen­aly zdraví,“podotkl směrem k reorganiza­ci a její následné kritice jeden z policistů.

Laube navíc zrovna nepatřil mezi policisty, kteří by se rádi vystavoval­i na tiskových konferencí­ch. Právě naopak.

Jenže: policejní náměstek – coby strůjce reformy – odchází, aniž změny byly dotažené. Ještě před pár měsíci se počítalo s více etapami zavádění jednotlivý­ch změn.

„O zdravotním stavu generála Laubeho jsem informován již několik měsíců. Jsem rád, že vyslyšel moji žádost a definitivn­í krok odložil až po té, co se úspěšně rozběhla Národní centrála proti organizova­nému zločinu,“řekl včera policejní prezident Tomáš Tuhý.

To, že by se centrála rozjela úspěšně, však někteří její detektivov­é, s nimiž MF DNES mluvila, popírají.

Kromě deziluzí a atmosféry nedůvěry popisují i to, že o lepší spolupráci mezi bývalým ÚOOZ a ÚOKFK se zatím příliš nedá mluvit. Už jen kvůli nevraživos­ti, která mezi jednotlivý­mi útvary panovala. „Ještě jsme od nich ani nikoho neviděli,“popisoval jeden z detektivů nové centrály.

„Národní centrála proti organizova­nému zločinu se úspěšně rozběhla a její přínosy se ukazují již nyní. Brzy je ocení i veřejnost,“tvrdí však ve svém prohlášení Laube.

Od Tuhého k Chovancovi

Teď si navíc detektivov­é nové centrály v čele s Michalem Mazánkem budou zvykat na nové vedení – Laubeho funkci má totiž dočasně převzít Milan Černek, který doposud šéfoval útvaru speciálníc­h činností. Právě z čela tohoto útvaru se přitom Laube před dvěma lety dostal na post náměstka policejníh­o prezidenta.

Nového náměstka pak chce Tuhý vybrat v konkurzu řízení do konce roku. Tou dobou už bude mít nedávno jmenovaný generál Laube na starosti podstatně jinou agendu.

Ministr vnitra Milan Chovanec jej plánuje pověřit auditem národní bezpečnost­i, který na vnitru vzniká. Podílet by se měl také na vzniku oddělení zaměřeného na hybridní teroristic­ké hrozby. To na ministerst­vu začne fungovat od 1. ledna.

Chovanec včera řekl, že věděl o Laubeho dlouhodobý­ch zdravotníc­h problémech, které se prý v poslední době prohloubil­y. „Byl bych nerad, kdyby z resortu odešel,“řekl Chovanec.

Zatímco Laube od policie odchází, ve Sněmovně se dál vede vyšetřován­í, zda reformu spustili účelově, jak tvrdí někteří bývalí detektivov­é.

O zdravotním stavu generála Laubeho jsem informován již několik měsíců. Jsem rád, že rozhodnutí odejít o něco odložil. Tomáš Tuhý, policejní prezident

 ?? Foto: Yan Renelt, František Vlček, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, František Vlček, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Spuštění reformy přežil její tvůrce, náměstek policejníh­o prezidenta Laube, na svém postu o pouhý měsíc a půl.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Spuštění reformy přežil její tvůrce, náměstek policejníh­o prezidenta Laube, na svém postu o pouhý měsíc a půl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia