MF DNES

Klaus: ODS nemá lidi ani nápady

- — Ondřej Leinert

PRaHa Kdykoli v poslední letech mluvil expreziden­t Václav Klaus o ODS, stranický šéf Petr Fiala tušil, že se pochvaly nedočká. Že se spoluzakla­datel ODS a její nynější předseda neshodnou, bylo zřejmé už letos na jaře při oslavě pětadvacát­ého výročí založení ODS. A naplno se to projevilo při včerejším startu pořadu Rozstřel na portálu iDNES.cz. Právě Klaus byl prvním hostem šéfredakto­ra MF DNES Jaroslava Plesla.

„To, co předvádí ODS, je podle mého názoru strašně slabé, neambicióz­ní, navíc nepravicov­é,“tepal Klaus dnešní politiku strany, již do roku 2002 vedl a ještě šest let byl jejím čestným předsedou.

„Nečekám žádný průlom ani v parlamentn­ích volbách. Když vidím jejich billboardy a hesla, tak vrtím hlavou a říkám si, že si snad dělají legraci. Zaprvé tam není nic pravicovéh­o, zadruhé to není nápadité. Jsem z toho smutný,“řekl Klaus v rozhovoru s tím, že na domácí politické scéně nevidí žádnou pravicovou stranu.

Fiala jeho slova pozorně poslouchal. A jen pár minut po skončení pořadu to Klausovi vrátil na Facebooku jízlivou připomínko­u politickéh­o uskupení Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru. „Vzhledem k tomu, koho Václav Klaus podporoval v minulých volbách a koho podporuje

v Evropě, lze jeho kritická slova o ODS považovat za důkaz, že jdeme správným směrem,“poznamenal Fiala. Strana Bobošíkové, již Klaus podpořil, dostala v posledních volbách necelého půl procenta hlasů, Fiala měl zřejmě na mysli i Klausovu podporu Alternativ­y pro Německo, která razí ostrou protiuprch­lickou politiku a kritici jí vyčítají populismus. „Mužové minulosti, byť zasloužilí, nemohou určovat naši budoucnost,“vzkázal Fiala Klausovi.

Podobně se oba špičkovali v zákulisí již při zmíněném jarním setkání k 25. výročí ODS. Když Klaus mluvil o tom, že dnešní strana není na rozdíl od té jeho z 90. let pravicová, Fiala ho pozlobil poznámkou, že tehdy Klaus v politice čerpal z knih, které psal právě i Fiala, tehdy učitel politologi­e. Klaus ho v reakci na to údajně počastoval poznámkou, že je nabubřelý.

Kritiku včera od Klause slyšeli i další lidé z vedení ODS. „Je tam x místopředs­edů a mám pocit, že drtivá většina lidí neví, že tito lidé jsou místopředs­edové ODS. To nejsou celostátní politikové, kteří by měli jasný politický program,“řekl Klaus.

Pochvalu udělil jen svému synovi Václavu Klausovi mladšímu, který je sice teprve od začátku letošního roku opět řadovým členem ODS, ale ve straně už se o něm mluví jako o možném budoucím muži do vedení. I Fiala uznal, že Klaus mladší je schopný politik. A právě proto prý žádné přímluvy od otce nepotřebuj­e.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Kamera, světla, začínáme Jako prvního hosta v novém studiu přivítal šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl expreziden­ta Václava Klause
Foto: Dan Materna, MAFRA Kamera, světla, začínáme Jako prvního hosta v novém studiu přivítal šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl expreziden­ta Václava Klause

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia