MF DNES

Sem se nejezdí jen přespat

- Jana Fuksová redaktorka MF DNES

Domky na kraji vesnice se doslova ztrácejí v okolních lesích. Až v hlubokém údolí řeky Dřevnice se otevírá pohled na centrum Kašavy, která vybojovala v silné konkurenci více než 250 obcí celostátní titul Vesnice roku. Od roku 1995, kdy soutěž vznikla, již pátý pro obec ve Zlínském kraji.

Porotu ani tak nepřesvědč­ila téměř panenská příroda Hostýnskýc­h vrchů, nový obecní dům ani upravený hřbitov. Nejvíc bodů nasbírala Kašava za spolkový život. Nejrůznějš­ích kroužků, sborů a klubů je tady skoro dvacet. Na obec s devíti stovkami obyvatel to není zrovna málo. Na své si v nich přijdou děti i senioři, sportovci, folklorist­é, muzikanti, motocyklis­té, turisté...

„Třeba gajdošská muzika u nás pokračuje třetí generací a příští rok budeme pořádat už deváté hudecké a gajdošské slavnosti,“vysvětluje starosta Josef Jarcovják. Sám má v Kašavě kořeny, které sahají až do 17. století, jeho otec v minulosti vedl místní zemědělské družstvo a pomáhal vzniku známého Valašského souboru Kašava, který existuje 45 let.

Obec si navíc zakládá na tom, že se o své obyvatele, jejich práci i zábavu umí postarat sama. A není závislá na kraji nebo státu.

„Je tady škola, základní umělecká škola, obchod, nádherná příroda, mám tady práci. Do Zlína nemusím třeba týden,“pochvaluje si místní květinářka Daniela Vyvlečková.

S tím zřejmě souvisí i největší zbraň, kterou mají v rukávu všechny dosud vítězné vesnice ze Zlínského kraje. Spojuje je zájem o folklor, tradice a sousedský život.

„Ve zbytku země jsme bráni jako bašta folklorníc­h tradic a oblast, kde jsou lidé aktivní a neberou obec jen jako místo, kam jezdí z práce přespat,“potvrzuje Miroslav Vaculík, bývalý starosta obce Liptál, která byla v roce 2006 prvním celostátní­m vítězem soutěže z tohoto kraje. Později se přidaly obce Lidečko, Komňa, Kateřinice a letos Kašava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia