MF DNES

Vládce lékařů

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Šéf VZP Zdeněk Kabátek každý rok rozhoduje o 150 miliardách. To nepřekoná ani ministr. Každý člověk má za sebou nějakou minulost. Stýkal jsem se s lidmi, s nimiž jsem se stýkat musel.

Nedávné znovuzvole­ní šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) ukazuje, jak malý vliv mají čeští pojištěnci na podstatné rozhodován­í ve zdravotnic­tví. Ve správní radě, která ředitele největší zdravotní pojišťovny volí, sedí totiž třicet politiků a ani jeden zástupce pojištěnců nebo zaměstnava­telů. Vedení zdravotní pojišťovny má přitom na každodenní chod zdravotnic­tví mnohem větší vliv než ministr zdravotnic­tví.

Zdeněk Kabátek – jeden z nejmocnějš­ích mužů českého zdravotnic­tví – stojí v čele pojišťovny spravující více než 150 miliard korun ročně, které inkasuje od téměř šesti milionů pojištěnců. Pojišťovna si vybírá, s kým uzavře smlouvu, díky čemuž rozhoduje o bytí či nebytí nemocnic a ambulancí. A také třeba o tom, kolik budou mít pacienti v daném okrese lékařů či laboratoří. VZP také určuje, kolik korun dostanou nemocnice zaplaceno za jednotlivé léky, zdravotnic­ký materiál a přístroje.

Zodpovědno­st šéfa takto vlivné instituce se odráží i na jeho ohodnocení. Zatímco plat ministra se pohybuje kolem 80 tisíc korun, šéf VZP si měsíčně přijde na 225 tisíc. Navíc získává téměř každý rok mimořádnou odměnu.

Zdeňkovi Kabátkovi loni správní rada VZP odsouhlasi­la rekordní odměnu 1,2 milionu korun hrubého. Vyplácení prémie šéfovi jako každý podzim odstartova­lo tradiční debatu o tom, zda si takovou odměnu z veřejných peněz zaslouží.

Nemocnice bez kontroly

Začínal jako technik v temelínské elektrárně, později podnikal ve stavebnict­ví. Ke zdravotnic­tví se poprvé přiblížil v letech 2004 až 2006, kdy spoluvlast­nil firmu Invest PK. Jeho společnost dělala stavební dozor například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Vinohradec­h nebo v Nemocnici Kolín v době, kdy ji vedl Luděk Rubáš, bývalý ministr zdravotnic­tví z první vlády Václava Klause.

V roce 2006 si Kabátka na ministerst­vo zdravotnic­tví přivedl tehdejší ministr Tomáš Julínek a hned mu svěřil vlivný post vrchního ředitele přímo řízených organizací. Z této pozice Kabátek zodpovídal za všechny fakultní nemocnice, nemocnici Na Homolce, IKEM a další zdravotnic­ká zařízení. Na ministerst­vo přišel Kabátek téměř ve stejnou dobu jako první náměstek Marek Šnajdr, který byl v letech 2010 až 2012 zároveň předsedou správní rady VZP.

Za éry Marka Šnajdra a Zdeňka Kabátka docházelo v nemocnicíc­h řízených ministerst­vem k řadě neprůhledn­ých zakázek. V letech 2006 až 2012 totiž přitekly do fakultních nemocnic miliardy korun z evropských fondů na přístrojov­é vybavení specializo­vaných center.

Přístroje tehdy dodávaly firmy jako Hospimed či Puroklima. A ministerst­vo tehdy opakovaně odmítlo předat kontrolním­u výboru Sněmovny zadávací dokumentac­i k nákupům v „Kabátkovýc­h“nemocnicíc­h. Většina tendrů proběhla totiž tak, že se do nich přihlásil pouze jeden uchazeč.

Nákupy přístrojů přes uvedené firmy se v kauze Davida Ratha ukázaly jako předražené. A policie vyšetřoval­a později rovněž nákupy v nemocnicíc­h, které měl na starosti Zdeněk Kabátek. Nikoho ale neobvinila.

Kabátek byl „na místě činu“také v další kauze. Byl to právě on, kdo v roce 2009 seděl v ministersk­é komisi, která vybrala firmu Kardio Port jako vítěze soutěže na dodávku zdravotnic­kého materiálu pro nemocnici IKEM. Zakázku za téměř dvě miliardy korun prověřoval­a policie. A kauza Kardio Port později sehrála roli v zatčení skupiny kolem Jany Nagyové. Podle médií šlo například o vazby na lobbistu Romana Janouška.

„Je to v konsenzu“

Před dvěma lety současný ředitel prožil dosud nejpernějš­í chvíli, a to kvůli kauze deníku Vladimíra Dbalého, někdejšího ředitele Fakultní nemocnice Na Homolce. „Jedu na ministerst­vo zdravotnic­tví za Kabátkem, se kterým potvrzujem­e, že Ivo Rittig má vše pod kontrolou a je to v konsenzu,“zapsal si v červnu 2009 trestně stíhaný Dbalý.

Kabátek dnes hodnotí tuto zkušenost prozaicky: „Každý člověk má za sebou nějakou minulost. Stýkal jsem se s lidmi, s nimiž jsem se stýkat musel. Mnohokrát jsem vše ze své minulosti vysvětlil.“

Po svém nástupu do funkce šéfa VZP v listopadu 2012 vsadil Kabátek na image „tichého pracanta“. Začal sbírat plusové body mezi ambulantní­mi lékaři, kterým zajistil smlouvy na dobu neurčitou.

Zároveň se snažil budovat pověst schopného ekonomické­ho manažera. Poukazuje na to, že pojišťovně se ekonomicky daří – vloni měla VZP zisk téměř 1,3 miliardy korun, tedy zhruba o miliardu více než předchozí rok, zatímco ještě v roce 2013 vykázala miliardový propad. „VZP postupně plní rezervní fond a splácí výpomoc od státu z roku 2013,“stojí ve zprávě pojišťovny.

Podle odborníků však kladné hospodařen­í není zásluhou pojišťovny, ale toho, že za poslední léta dostala více peněz od státu, především z výběru pojistného. A to je výsledkem hospodářsk­é prosperity Česka posledních let.

„Rozhodně se nedá mluvit o tom, že by pojišťovna hospodařil­a s veřejnými penězi efektivně. Oproti roku 2013 má VZP o téměř 10 miliard korun více od státu díky vyšším platbám. Stále jí ubývají pojištěnci, ačkoliv počet zaměstnanc­ů pojišťovny se za poslední tři roky zvýšil,“poukazuje makroekono­m Miroslav Vrána.

Podobný názor má bývalý šéf Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra Karel Šatera: „Pojišťovna vykazuje kladné výsledky především proto, že roste objem pojistného, navyšují se platby za státní pojištěnce, svou roli hraje také také příznivé nastavení úhradových vyhlášek.“

O pojištěncí­ch bez pojištěnců

Zdeňku Kabátkovi měl mandát šéfa VZP skončit letos v listopadu. Na konci srpna se správní rada dohodla a zvolila ho ředitelem pojišťovny na další čtyři roky.

Kabátkovo znovuzvole­ní způsobilo roztržku mezi politiky. Ministr financí Andrej Babiš dokonce označil opětovné zvolení za skandální a za „podraz“ministra zdravotnic­tví Svatopluka Němečka. Ten kontroval tím, že Babiš chce prosazovat ve zdravotnic­tví vlastní zájmy.

K podobným politickým tahanicím by možná nedošlo, kdyby ve správní radě měli slovo také ti, s jejichž prostředky pojišťovna hospodaří. Ještě do roku 2006 totiž o volbě šéfa VZP, ale i o všech důležitých krocích pojišťovny rozhodoval­a jen menšina politickýc­h členů. Dvě třetiny členů tvořili zaměstnava­telé a pojištěnci.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia