MF DNES

Berlín: černý den pro stranu kancléřky

Také v Berlíně se opakoval povolební model z předchozíc­h zemských voleb. Tradiční strany oslabily, hlasy jim znovu ubrala protiimigr­ační AfD.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Původně měla být Angela Merkelová v neděli, kdy se konaly volby do zastupitel­ského sněmu v Berlíně, na setkání OSN v New Yorku. Prezident Obama chtěl s ní a dalšími státníky probrat možná řešení imigrační krize. Tedy téma, které je pro kancléřku politicky zásadní.

Místo toho však raději zůstala v Berlíně.

Předvolebn­í průzkumy totiž její Křesťansko-demokratic­ké unii (CDU) – a ani koaličním socialistů­m (SPD) – nepředpoví­daly dobré výsledky. A nakonec se nemýlily. V pondělí dopoledne pak osobně vystoupila před vedením strany a poté také před novináři.

To vše ukazuje, že kancléřka nebere volby do berlínskéh­o zastupitel­stva na lehkou váhu. A také to, že situace před prezidents­kými volbami v únoru a parlamentn­ími volbami na podzim příštího roku se komplikuje. Lídr berlínské CDU Frank Henkel nazval neděli „černým dnem“.

Pro CDU je to nyní popáté, co v zemských volbách získala mnohem méně, než doufala, a potřetí, kdy koalice CDU a SPD nebude moci sestavit většinu.

Ve všech volbách navíc uspěla i kontroverz­ní Alternativ­a pro Německo (AfD), která je nyní zastoupena celkem v deseti sněmech ze šestnácti.

Spolupráce mezi socialisty a CDU je pro obě strany stále méně atraktivní i na spolkové úrovni a klesající výsledky tradičních stran, stejně jako úspěch protiimigr­ační AfD převrací zavedené pořádky naruby. A to i přesto, že AfD ještě nějakou dobu zůstane nanejvýš v opozici.

CDU v Berlíně skončila na druhém místě se 17,6 procenta, čtyři procenta za vítěznými socialisty. Ti sice dostali 21,6 procenta hlasů a starosta Michael Müller obhájí post, podle německých politologů jde ale o výsledek dosti „umrněný“. Proti stavu před pěti lety ztratili necelých sedm procent.

„Ještě nikdo nikdy v Německu nezvládl zůstat u moci s tak mizerným výsledkem,“komentuje výsledek deník Bild.

Po patnácti procentech má postkomuni­stická Levice a Zelení, do zastupitel­stva se také nově s 6,7 procenta dostala Svobodná demokratic­ká strana (FDP). AfD v liberálním Berlíně skončila se ziskem 14,2 procenta pátá. V zastupitel­stvu se nejspíš spojí SPD se Zelenými a postkomuni­stickou Levicí a CDU tak zůstane mimo hru.

Slabý výsledek CDU v Berlíně není na první pohled tak zřejmý jako před dvěma týdny ve volbách v Meklenburs­ku – Předním Pomořansku. I tak je ale zisk 17,6 procenta v hlavním městě, kde ještě do konce devadesátý­ch let byli křesťanští demokraté zvyklí na výsledky kolem čtyřiceti procent, velmi nízký. Od CDU navíc asi 30 tisíc voličů přešlo k AfD a necelých 25 tisíc k FDP.

Vláda Merkelové sice v posledních měsících přehodnoti­la imigrační politiku, kancléřka přesto stále trvá na tom, že situace je pod kontrolou. Připustila nicméně, že Německo nebylo na loňský nápor uprchlíků dostatečně připravené. Za rozhodnutí­m ze začátku loňského září otevřít hranice a vpustit do Německa desetitisí­ce přicházejí­cích běženců nicméně „plně stojí“.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Po volbách Kancléřka Angela Merkelová s šéfem své strany CDU v Berlíně Frankem Henkelem. Také v Berlíně CDU ztratila.
Foto: Reuters Po volbách Kancléřka Angela Merkelová s šéfem své strany CDU v Berlíně Frankem Henkelem. Také v Berlíně CDU ztratila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia