MF DNES

Jak se Finsku daří „rušit“bezdomovce? Dá jim domov

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

HELSINKY, PRAHA Finsko už dlouho prochází ekonomicko­u krizí. Přesto je nyní jedinou zemí v EU, kde v posledních letech klesá počet bezdomovců. Jak je to možné?

Z nyní vydané zprávy finského Výboru pro otázky bezdomovec­tví vyplývá, že od roku 2008 až do roku 2014 počet lidí, kteří jsou dlouhodobě bez domova, trvale klesal až na zhruba 12 000. A ke konci roku 2015 už jich bylo jen sedm tisíc. Z tohoto počtu přitom 80 procent tvoří lidé, kteří dočasně bydlí u příbuzných či blízkých.

Co vše ulehčí stálá adresa

Tento vývoj, který nemá v Evropské unii obdoby, je podle odborníků výsledkem propracova­ného státního programu na boj s dlouhodobý­m bezdomovec­tvím, jehož prvním bodem je: dát nejdříve těmto lidem bydlení („housing first“). Musí to být objekt se stálou perspektiv­ou života – dočasné ubytovny se do něj nepočítají.

Hlavním mottem tohoto programu je idea, že pokud lidé mají takový domov, řeší se daleko snáze problémy s jejich sociálním začleněním, ale i zdravotnic­kou péčí. Dřívější systém dočasného a přechodnéh­o ubytování podle finských úřadů zdaleka tak dobře nefungoval.

Odborníci na finském příkladě vyzdvihují především fakt, že strategie dávat bezdomovců­m „stálou adresu“ umožňuje na celonárodn­í úrovni vytvářet partnerstv­í mezi státem, místními komunitami, nevládními organizace­mi, ale i firmami, které chtějí do programu boje s bezdomovec­tvím přispět.

Lepší než díra beze dna

Vyhlásit pravidlo „bydlení nejdřív“samozřejmě není zadarmo. Finsko má pro tyto účely propracova­ný systém sociálního bydlení, kromě toho vykupuje byty na soukromém trhu a zároveň investuje do staveb bytů pro takzvané „bydlení s podporou“. Důležitou součástí programu je přeměňován­í útulků a ubytoven na plnohodnot­né bydlení. Posledním velkým útulkem pro bezdomovce v Helsinkách byla ubytovna Armády spásy s 250 lůžky. Před několika lety však byla tato ubytovna ze státních prostředků kompletně přebudován­a a dnes je v ní 80 jednopokoj­ových bytů.

To vše stojí stát peníze – podle odborníků však v konečném souhrnu vyjde laciněji zaměřit se na vyřešení prvotní příčiny bezdomovec­tví (neboli absence domova) než pokoušet se bezdomovce nejdřív nějakým jiným způsobem vychovávat či zmírňovat jejich úděl.

„Říkat v kterékoli zemi na Západě, že na rozvoj sítě sociálního bydlení nejsou peníze, je nedorozumě­ní. Těch peněz bude jinak podle našich analýz ještě víc a zmizí v díře beze dna,“soudí Juha Kaakinen, šéf nadace Y Foundation, která sama poskytuje bydlení zhruba 6,5 tisíce bezdomovců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia