MF DNES

Do ruské dumy se nedostal nikdo ze skutečné opozice

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Prezident Vladimir Putin byl s výsledkem své státostran­y Jednotné Rusko velmi spokojen. „Jsou těžké, složité časy, a lidé přesto hlasovali pro Jednotné Rusko,“pochvalova­l si vítězství Putin.

Bylo jasné, že tak příliš možná Putin a jeho strana vyhrát nechtěli. Nedělní hlasování skončilo při pohledu na počet mandátů naprosto drtivým vítězstvím Jednotného Rusko, tak silným, že ho vládnoucí strana ani nepotřebuj­e.

Ústavní většinu, kterou Putinova státostran­a podle předběžnýc­h výsledků hlasování získala, ruský prezident k dalšímu vládnutí nepotřebuj­e. „Putin ani Jednotné Rusko nevidí potřebu měnit v příštích letech ústavu, jsou s její současnou podobou spokojeni,“uvedl rusista Vít Beneš z Ústavu mezinárodn­ích vztahů v rozhovoru pro ČRo Plus.

„Systémová opozice“, tedy strany spolupracu­jící s Kremlem podobně jako v komunistic­kém Českoslove­nsku v rámci Národní fronty lidovci a socialisté, se po nedělních volbách stala úplnou stafáží režimu. Komunisté, Žirinovské­ho nacionalis­tičtí „liberálové“a na objednávku Kremlu vytvořená levicová strana Spravedliv­é Rusko získaly o desítky mandátů méně než v minulých volbách. S necelou třetinou hlasů nebudou mít ani teoreticky šanci cokoli v dumě ovlivnit.

O výsledku voleb i podle opozičně laděných politologů a pozorovate­lů na rozdíl od roku 2011 nerozhodly volební podvody. „Výsledek voleb není způsoben falšováním, ale obecnou apatií obyvatelst­va,“uvedl pro Rádio Svoboda ruský mediální expert Anton Nosik.

K volbám do dumy přišlo totiž o třetinu lidí méně než před pěti lety. Podle některých expertů to může být i tím, že mizí generace, která chodila k volbám ještě za Sovětského svazu a účast na hlasování pokládala téměř za svoji povinnost, ať už to s regulérnos­tí bylo, jak chtělo.

Mladí Rusové chodí k volbám mnohem méně než starší „sovětská generace“. Putinovský režim po nich nic takového nepožaduje. Ostatně ani výběr termínu – těsně po letních prázdninác­h, což prakticky znemožnilo jakoukoli efektivní předvolebn­í kampaň, zájem Rusů o volby rozhodně nepodpořil.

Na druhou stranu nedošlo k tak masivním volebním podvodům jako v roce 2011. Tehdy odpor proti falzifikac­i výsledků vyhnal do ulic desítky tisíc Rusů.

Teď se opakování podobného scénáře snažil režim zabránit. Předně represemi – za nepovolené demonstrac­e hrozí tvrdé tresty a opoziční vůdci, pokud nejsou za hranicemi či ve vězení, živoří na pokraji zájmu veřejnosti. Současně vyšel z Kremlu příkaz, že masové falšování výsledků hlasování není vhodné a do čela ústřední volební komise byla dosazena poměrně nezávislá nová šéfka, ombudsmank­a Ella Pamfilovov­á. „Narušené volby byly, ale výrazně méně než při minulém hlasování,“uvedla po zveřejnění výsledků Pamfilovov­á a slíbila potrestání falzifikát­orů voleb.

I nezávislí ruští pozorovate­lé připouštěj­í, že k narušení voleb docházelo méně.

Přesto například o volebních okrscích v severokavk­azských republikác­h si nedělají iluze. Ve volbách šéfů ruských republik a oblastí, které probíhaly souběžně s volbami do dumy, dostal například šéf Čečenska Ramsan Kadyrov 98 procent hlasů.

Rusové volili polovinu poslanců ve většinovýc­h obvodech. Mělo to dát šanci opozici, aby v dumě zasedlo alespoň několik jejích zástupců. Místo toho to pomohlo Putinovu Jednotnému Rusku k ústavní většině.

Opozice? Moskva a Petrohrad

Poraženými z voleb jsou prozápadní opoziční strany, Jabloko a Parnas, které i kvůli nespoluprá­ci nedokázaly prosadit do dumy ani jednoho kandidáta, a to ani v jednomandá­tových okrscích. Jistý úspěch zaznamenal­o Jabloko jen v Moskvě a Petrohradu, kde překonalo desetiproc­entní hranici. V Petrohradu je navíc druhou nejsilnějš­í stranou hned po Jednotném Rusku.

Do dumy se sice dostali nejméně tři kandidáti mimoparlam­entních stran, ale všichni tři jsou tak či onak napojeni na Kreml.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia