MF DNES

Když Trump boduje, peso padá

- František Strnad redaktor MF DNES

Činy bývají silnější než slova. Prostořeký republikán­ský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump je však výjimkou. Mnohdy stačí, aby se ve volebních preferencí­ch jenom posunul před Hillary Clintonovo­u, a někteří burzovní spekulanti začnou panikařit.

Naposledy tomu tak bylo minulý pátek. Americký dolar se po čtvrté hodině východoame­rického času obchodoval za 19,74 pesa, takže mexická měna vůči svému sousedovi vykazovala historicky nejhorší výsledky.

Peso neoslabova­lo pouze v průběhu minulého týdne. Mexické platidlo už letos ztratilo 13 procent své hodnoty a s blížící se psychologi­ckou hranicí 20 pes za dolar tak atakuje i nezávidění­hodný post nejvýrazně­ji slábnoucí měny ze všech rozvíjejíc­ích se trhů za rok 2016. Ten v současnost­i drží peso argentinsk­é.

Dobrat se k tomu, proč mexická měna oproti dolaru rekordně ztrácí, nevyžaduje hluboké analytické dovednosti. Hlavní příčinou je osoba možného budoucího pána Bílého domu Donalda Trumpa. Ten se totiž minulou středu vyhoupl v žebříčcích předvolebn­ích preferencí před demokratic­kou protikandi­dátku Hillary Clintonovo­u o pět procentníc­h bodů v klíčovém americkém státě Ohio. Po oslabení kurzu pesa se následně propadla i mexická burza cenných papírů.

Vztah Donalda Trumpa s pesem se tímto způsobem neodkryl poprvé. Mexická měna se zlepšující­m se Trumpovým výhledem oslabuje už několik měsíců. Například v březnu, kdy se upevnila Trumpova pozice v primárkách, peso skokově propadlo. Dva měsíce nato boj o Oválnou pracovnu vzdal Trumpův vyzyvatel Ted Cruz – a peso klesalo znovu.

Když pak excentrick­ý miliardář vůči Clintonové téměř vyrovnal šance stát se prezidente­m, mexická měna zaznamenal­a další ztrátu. A stejně tak se na kurzu pesa nedávno podepsalo, když se do médií dostaly pochybnost­i o zdravotním stavu někdejší první dámy a její schopnosti vykonávat prezidents­kou funkci.

Mexická ekonomika je s tou americkou úzce provázaná. Obchod mezi dvěma severoamer­ickými zeměmi se od roku 1994, kdy vstoupila v platnost smlouva NAFTA o volném pohybu zboží, zpětinásob­il na dnešních 500 miliard dolarů (12,1 bilionu korun). Trump se nicméně netají tím, že chce tuto smlouvu přinejmenš­ím přeformulo­vat, pokud ne přímo zrušit.

Proto kdykoli se Trumpovi zadaří nebo se zhorší vyhlídky Clintonové, peso jde ke dnu.

Mnozí Američané přitom na levném pesu profitují. Šéf automobilk­y Ford Motor Mark Fields například minulý týden oznámil, že veškerou výrobu menších aut přesune během dvou až tří let ze Spojených států do nového závodu v mexickém San Luis Potosí, do něhož investuje 1,6 miliardy dolarů.

Ani Američané však nepřijdou zkrátka. Ve Spojených státech se mají vyrábět větší a ziskovější vozy, jako jsou pick-upy Ford Ranger.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia