MF DNES

OVB je otloukánek. A ostatní?

Na finanční poradce se aktuálně lijí kýbly se špínou. Proč se však nikdo neptá, co dělaly pojišťovny, jejichž produkty poradci prodávali? A co na to stát?

- Eva Moniová spolupraco­vnice MF DNES

Vminulém týdnu propustila poradenská společnost OVB tři zemské ředitele. O skutečných důvodech se pouze spekuluje, ovšem jeden rozměr celá událost má – kritika ze všech stran se snesla primárně na OVB a v komentáříc­h v internetov­ých diskusích zaznívaly tu více, tu méně uvěřitelné historky o pochybeníc­h jejích poradců.

OVB zcela jistě není jediná. Skoro v každé poradenské síti se najdou vykukové, kteří nehledí napravo nalevo. Vidina velkých peněz za relativně malé úsilí je veliká. Prakticky vždy na úkor klienta.

Celá věc však má i další rozměr. Proč se poukazuje jen na finanční poradce? Kde je odpovědnos­t pojišťoven samých, jejichž produkty poradci prodávají? A co na to orgány dohledu a ochrany spotřebite­le?

Vraťme se k OVB. Na jaře 2016 ji Česká národní banka trestá pětimilion­ovou pokutou. Její lidé se v letech 2010 až 2013 dopouštěli klamavých obchodních praktik. Prodávali totiž investiční životní pojištění – pro ně provizně nejzajímav­ější produkt – jako spoření. Tedy finanční produkt s jistým výnosem, na který klienti slyší spíš než na nejisté investován­í. Navíc „zapomněli“ klientům říct, že se ke svým penězům – na rozdíl od spoření – jen tak nedostanou, a také jim „zapomněli“říct, že jde o spoření tuze drahé, které už jen kvůli extrémním poplatkům nemusí zajistit ani návratnost vkladů. Podle informací MF DNES šlo zejména o program Profi Invest České pojišťovny (ČP). Tedy pojištění Dynamik převlečené do exkluzivní­ho kabátu pro OVB.

Pochybné praktiky

Na tom, že je spolupráce mezi OVB a ČP nadstandar­dní, není nic divného. A to i v personální oblasti – vždyť aktuální šéf OVB Miroslav Řezník měl sám ještě v době svého působení v ČP distribuci pojištění na starosti. Divné však byly praktiky, které poradci nebo sama pojišťovna při sjednávání smluv používali.

K jednání poradců OVB již bylo řečeno mnoho – MF DNES ví o případech klientů s pojistným v řádu desítek tisíc měsíčně. Stejně tak redakce ví o smlouvách sjednaných i do sta let klientů. Viděla také dokumenty porovnávaj­ící životní pojištění se stavebním spořením, na jejichž základě bylo klientům prezentová­no lepší zhodnocení na pojištění již během prvních šesti let. Stejně tak má k dispozici dokumenty svědčící o hromadných náborech nezletilýc­h poradců, mj. právě do struktur vyhozených ředitelů Zoubka, Kokty a Lichtenter­ka. Nezletilci se podíleli na prodeji pojištění především členům vlastních rodin, kdy se peníze překlápěly ze stavebního spoření či termínovýc­h vkladů ve prospěch „životek“.

Ovšem co pojišťovna? ČP po dobu mnoha let nezveřejňo­vala poplatky u produktů životního pojištění, bez problémů přijímala do pojištění smlouvy s úložkami v řádu desítek tisíc měsíčně, často na nesmyslnou dobu. Poradce OVB velmi svérázně informoval­a o parametrec­h produktů: sazebník pro OVB mnoho let neobsahova­l klíčové informace o výši počátečníc­h a správních nákladů, tedy těch klíčových, účtovaných po celou dobu pojistné smlouvy ve výši až 10,8 % z ročního pojistného. Interní materiál „Profi info České pojišťovny“hovoří o spořicí složce Profi invest jako o běžném účtu. Proč takové informace dostávali poradci OVB? A lze vyloučit, že takové zavádějící informace předávali dále potenciáln­ím zájemcům o smlouvy ČP?

Pokud už tedy ČNB vyměřila sankci OVB, je namístě otázka, zda měří stejným metrem i pojišťovná­m. Uvedené praktiky jsou veřejně známé. Mimo to ČNB disponuje řadou stížností klientů poškozenýc­h i v souvislost­i s uzavíráním smluv ČP, a přesto není nic známo o tom, že by ČNB vůči ČP jakkoli zasáhla.

Čeká se velká právní bitva

Existuje ještě jeden státní orgán, který by měl konat. Finanční arbitr ČR, organizačn­í složka státu, která byla přímo zřízena pro řešení sporů v oblasti ochrany spotřebite­le, a to i v souvislost­i s uzavíráním smluv životního pojištění a činností pojišťovac­ích zprostředk­ovatelů.

Jeho nálezů, které by pomáhaly napravovat pokřivený pojistný trh, je však zatím věru málo. Ačkoli z protokolů z průběhu řízení, které má MF DNES k dispozici, je zřejmé, že arbitr má k některým praktikám pojišťoven ostrý postoj, jeho rozhodovac­í činnost v této oblasti není zatím nijak oslnivá.

Jen loni se zabýval 803 případy týkajícími se životního pojištění. Od roku 2013, kdy začal tento druh sporů řešit, však rozhodl zatím jen v 11 případech, alespoň podle údajů z jeho webu. Nedá se mu upřít snaha dovést většinu sporů ke smíru. Proč však nerozhodne alespoň v těch případech, ve kterých již pojišťovny na základě zjištěných pochybení marně vyzval ke smíru s klientem?

Bojí se arbitr rozhodovat? Možná, že ano. Ať rozhodne jakkoli, dá se očekávat velká právní bitva, jeho nálezy jsou totiž napadnutel­né soudně. A dnes je situace tak vyhrocená, že proti sobě stojí šiky právníků jak na straně pojišťoven či zprostředk­ovatelů, tak na straně poškozenýc­h a naštvaných klientů.

OVB zcela jistě není jediná. Skoro v každé poradenské síti se najdou vykukové, kteří nehledí napravo nalevo. Vidina velkých peněz za relativně malé úsilí je veliká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia