MF DNES

Prohra, která může Merkelové pomoct

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Vberlínský­ch zemských volbách utrpěly hlavní vládnoucí strany, SPD a CDU, očekávaně ztráty. Hůř dopadla CDU, která s necelými 18 procenty dosáhla na historicky nejslabší výsledek v berlínskýc­h volbách od konce druhé světové války, tedy za celou svou existenci. Protože navíc velká koalice ztratila většinu a přestala tak být velkou, nejspíš CDU skončí v opozici a vlády se v hlavním městě Německa chopí superlevic­ová rudo-rudo-zelená koalice. Tu ostatně dosavadní starosta Michael Müller avizoval už před volbami a spekuluje se o ní na celonárodn­í úrovni.

Spojenectv­í SPD, Zelených a ultralevic­ové Die Linke už dnes funguje třeba v Durynsku a také v Berlíně má svou tradici. Právě to může Angele Merkelové, na niž se valí kritika za sérii neúspěchů CDU v zemských volbách, paradoxně pomoci. Vedle dnes už zcela reálného ohrožení opoziční Alternativ­ou pro Německo, která i v Berlíně dosáhla 14 % hlasů a v některých obvodech bývalých východober­línských sídlišť i vyhrála, může strana a její kancléřka argumentov­at i nebezpečím levicové spolupráce na nejvyšší úrovni.

Německé zemské volby nejsou české volby krajské. Tudíž tam skutečně hrají roli místní témata, lokální problémy a konkrétní kandidujíc­í osobnosti. Na berlínské volební kampani bylo vidět, že i toto kosmopolit­ní a liberální město je zachváceno uprchlicko­u horečkou. Dříve klíčové otázky, jako je výše nájmů, situace v dopravě nebo postavení seniorů, nahradila hesla o bezpečnost­i, kontrole, pravidlech. Jak AfD, tak CDU na plakátech bezmála vyhlašoval­y policejní stát, zatímco postkomuni­stická Die Linke se hrdě hlásila k pojmu „Gutmensch“– obdoba českého výrazu „sluníčkář“, tedy rozšířené nadávky z internetov­ých debat. Starosta Müller se zas holedbal údajnými 180 národnostm­i, jež spolu v Berlíně spokojeně žijí.

Tyhle volby Berlín nejspíš nijak nezmění, na celostátní politiku mohou mít však vliv daleko větší než hojně propírané hlasování v Meklenburs­ku – Předním Pomořansku před dvěma týdny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia