MF DNES

Proč končí Laube, politický policajt

- Marek Přibil redaktor MF DNES

Musíte-li z politickýc­h důvodů skončit v té či oné pozici, vysvětlí se to buď reorganiza­cí (před časem šéf ÚOOZ Robert Šlachta), anebo zdravotním­i důvody (včera náměstek policejníh­o prezidenta Zdeněk Laube).

Paradoxní je, že Laube připravil Šlachtův odchod, za což dopředu obdržel generálsko­u hodnost, a teď se sám odebírá do zapomnění, byť bezstarost­ného díky generálský­m výsluhám. Ohlášená poradenská funkce u ministra vnitra Milana Chovance, to jsou jen – co si budeme povídat – řečičky naoko, aby to vše tak zle nevypadalo.

Laube „dobře“sloužil. Proč tedy odchází? Ne, nejde tu o minulost, kdy před rokem 1989 pracoval pro komunistic­kou StB, což mu leckdo omlátil o hlavu. Tento svého času nejlepší odborník na kontaktní sledování, jehož naše policie měla, se naopak znelíbil nynějším pánům v resortu vnitra. Policejní reorganiza­ce, za niž zodpovídal, se mu totiž vymkla z rukou.

Není tajemství, jak velice to schytal právě od Chovance, poněvadž na řídící místa v nové centrále proti organizova­nému zločinu usedli Šlachtovi lidé a on tomu nezabránil. Ba naopak: dopomohl tomu, když udělal šéfem výběrové komise ředitele útvaru odposlechů Vladimíra Šibora – Šlachtova letitého nejbližšíh­o spojence.

Navíc se „profláklo“, že Laube, dřívější důstojník zmíněného útvaru odposlechů, užívá kryptovaný telefon a komunikuje se zákulisním­i hráči, kterými je obklopen Chovanec, což se ve slušné společnost­i nenosí.

Laube začínal u politické policie a u politické policie končí. To je smutná bilance celoživotn­í kariéry člověka, jenž byl jinak uznávaným odborníkem, avšak z vlastní vůle stal se politickým policajtem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia