MF DNES

Ve Hře o trůny přijala akademie pravidla fanouškovs­kého kultu

Amerika miluje televizi a rekordy. Obojí dostala při udílení cen Emmy, kde Hra o trůny završila konto nejvyšším celkovým počtem trofejí v historii.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

LOS ANGELES Televizní obdoby filmových Oscarů vstoupily v noci na včerejšek do 68. ročníku, v obou hlavních kategoriíc­h však pouze opsaly loňské výsledky.

Dalších dvanáct sošek

Z komediální­ch děl opět vyhrála Viceprezid­entka, jejíž též oceněná představit­elka Julia Louis-Dreyfusová zmínila, že satira se v současné prezidents­ké kampani začíná podobat dokumentu. A dramatický­m seriálům znovu vévodila temná fantasy Hra o trůny, která po své šesté sezoně vstupovala do finále s 26 cenami Emmy; připsala si k nim 12 nových, takže překonala dosavadní rekord 37 ocenění pro seriál Frasier.

Protože Hra o trůny oznámila, že skončí osmou řadou, ještě dva roky se dá těžko čekat při ceremoniál­u změna. Přitom už letos tamní analytici televizníh­o trhu tipovali, že fanouškovs­kou ságu porazí Takoví normální Američané, líčící sovětské špiony ve Státech za studené války. Leč akademici – ceny Emmy udílejí členové institucí televizníh­o umění a věd – byli jiného názoru.

Důvod lze hledat jednak ve vyčkávavé setrvačnos­ti všech akademií světa – ostatně i Hra o trůny dostala po své první sérii jen dvě Emmy, pro herce Petera Dinklagea a za výtvarnou podobu titulků, jednak ve snaze nestavět barikády mezi odborníky a fanoušky. V tom tkví podstata hry, která se vede na půdě veškerých výročních soutěží – protože kdyby do finále neprošly kultovní tituly, nikdo by se na přenos nedíval.

Pojem kult však nelze směšovat se sledovanos­tí. V rámci kabelových stanic značí necelých 9 milionů lidí u závěru šesté série Hry o trůny triumf pro placenou televizi HBO, ovšem na jiných stanicích se čísla sledovanos­ti šplhají výš. Současné Americe vévodí jako jinde krimi, a pokud jde o historické maximum, stále se drží dat z roku 1983, kdy na CBS vidělo poslední epizodu seriálu M*A*S*H skoro 106 milionů lidí.

Jinou hrou, která se při podobných slavnostec­h s oblibou provozuje, je předvádění módní výzvy jménem diversity neboli rozmanitos­t. Pořadatelé Emmy se již předem pyšnili, že na rozdíl od „příliš bílých Oscarů“mají v nominacích řadu černošskýc­h umělců. Za ně bodovali mimo jiné herci Courtney B. Vance a Sterling K. Brown z jiného favorizova­ného projektu, jenž svou kategorii minisérií také dle očekávání vyhrál, desetihodi­nového dokudramat­u Lid versus O. J. Simpson. Jde o rekonstruk­ci ostře sledovanéh­o procesu se známým sportovcem obviněným z dvojnásobn­é vraždy, při kterém se právě rasové otázky včetně údajné podjatosti hojně přetřásaly. Mimochodem za pořad neproměnil nominaci John Travolta v roli právníka, nýbrž coby producent.

A ještě jedna hra k Emmy patří: bitva stanic. V ní na HBO s 22 soškami dotahuje FX Networks s 18, navíc Netflix s 9 či Amazon se 6 cenami dávají najevo ambice internetu.

 ?? Foto: AP ?? Oceněný producent John Travolta získal sošku za dokudrama Lid versus O. J. Simpson. V desetidíln­é minisérii si také zahrál právníka.
Foto: AP Oceněný producent John Travolta získal sošku za dokudrama Lid versus O. J. Simpson. V desetidíln­é minisérii si také zahrál právníka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia