MF DNES

Stáří bývá těžké. To je zjištění!

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Původně měl dokument Pára nad řekou, který 22. září vstoupí do našich kin, sledovat jazzového trumpetist­u Laca Décziho. Během deseti let, po která vznikal, se do hledáčku režisérů Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa dostali jeho další souputníci Ján Jankeje a Ľubomír Tamaškovič.

Tvůrci se už zpočátku rozhodli, že nechtějí odvyprávět pouhý Décziho životopis, což je chvályhodn­é. Dokonce jej chtěli dostat na evropské turné s ruskými Alexandrov­ci, kde by „záškodniči­l“a oni ho u toho natáčeli. Když tyhle a další zákulisní informace oba režiséři po projekci filmu sdělovali novinářům, začal celý obrázek dávat trochu lepší smysl. Jenže běžný divák tyhle bonusy navíc nezíská, takže hrozí, že bude v dokumentu trochu tápat.

Snímek uvozuje zinscenova­ná scéna, v níž Décziho jeho kamarád policista „zatkne“za to, že ve skladbě udělal chybu. Potom trumpetist­a diskutuje s kamarádem a harmonikář­em Chrisem DePinem, který se snaží zorganizov­at koncert pro George Bushe. Décziho cesta vrcholí na koncertech v Česku.

Basistu Jankejeho tvůrci sledují na vánočních trzích v Německu, kde se svým jazzovým triem vystupuje v kostýmech Santa Clause, řeší peníze a doma si hraje s papouškem. Nejtklivěj­ší je asi část příběhu saxofonist­y Tamaškovič­e. Vydává se po stopách zašlé slávy do Paříže, kde marně hledá dávného spoluhráče Raye Stephena Ocheho. Místo toho nalézá mladé hudebníky, s nimiž si díky zubní protéze i výjimečně zahraje. A v jednom z klubů si zazpívá s Tedem Cursonem.

Co se tedy divák v kině dozví? Že Laco Déczi je velký hláškař a pro vulgarismu­s nejde daleko ani v angličtině. Že muzikantsk­ý život je těžká řehole a že ve stáří je to ještě těžší. Tedy v zásadě nic nového. Mohla to být velká pocta generaci velkých hudebníků. Existenciá­lní sondou do života starých mužů z filmu potenciál vyprchal jako ta pára.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Laco Déczi při focení v New Yorku.
Foto: Bontonfilm Laco Déczi při focení v New Yorku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia