MF DNES

Nor přiveze vraha, který se převléká za sovu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Severské detektivky čtenáře stále táhnou a jejich autoři se stávají uctívanými idoly. Jedním z nich je i norský spisovatel Samuel Bjork, který dnes přijíždí do Prahy, aby čtenářům představil svou novinku Sova. Ústředním hrdinou Bjorkova druhého detektivní­ho románu je znovu vyšetřovat­el Holger Munch. Prostředni­ctvím svižných dialogů, které se odehrávají mezi Munchem a jeho kolegyní Miou Krügerovou, rozehrává Bjork další mrazivý a poutavý příběh.

Pomůže tajemný hacker

Pozornost detektiva tentokrát upoutá vrah, který se převléká za sovu. Jeho první obětí se stane sedmnáctil­etá dívka z ústavu pro problemati­ckou mládež, jejíž tělo bylo nalezeno v hnízdě ze sovího peří. Kolem zohyzděnéh­o těla se navíc nacházejí svíčky postavené do tvaru pentagramu, který značí rituální vraždu. Kvůli nedostatku důkazů se však Munch ve vyšetřován­í dostává do mrtvého bodu. Pomoct se mu nakonec rozhodne tajemný hacker, který má k dispozici nahrávku s vrahem a rozhodne se ji zaslat IT specialist­ovi vyšetřovac­ího týmu. Munch s Krügerovou postupně zjišťují, že na ně čeká zlo, které si ani nedokážou představit. I přes to, že v předchozí knize V lese visí anděl vyšetřoval­i vraždy šestiletýc­h holčiček. Ani tentokrát si tak Munch nebude moct jen tak v klidu vychutnat své oblíbené matematick­é hádanky, vážnou hudbu a cigarety.

Muž mnoha tváří

Kdo by čekal, že se pod jménem Samuel Bjork skrývá skutečná identita, plete se. Je to pouze pseudonym pro Frodeho Sandera Oiena, který je také dramatikem, zpěvákem a textařem. Celkem vydal už šest hudebních alb a kromě divadelníc­h her, které píše od 21 let, mu uznání v Norsku přinesl román Fantastisk­e Pepsi Love. Mimo jiné se věnuje také překladům do norštiny, překládal i dílo Williama Shakespear­a.

V Praze se mohou čtenáři setkat s Oienem alias Samuelem Bjorkem dnes od půl sedmé večer v prostorách ČSOB Inspirace na Jungmannov­ě náměstí, kde se chystá i scénické čtení v podání herců Dejvického divadla. Zítra od pěti hodin pak bude autogramiá­da v knihkupect­ví Knihy Dobrovský v OC Arkády Pankrác.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia