MF DNES

Další rána pro exprimátor­y

Odsouzení politici by mohli být potrestáni ještě tím, že městu uhradí sedmnáctim­ilionovou škodu

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA Dopady kauzy Opencard na čtveřici bývalých radních a jednoho úředníka mohou být ještě tvrdší než „jen“aktuálně nepravomoc­né podmíněné tresty. Hrozí jim žaloba o více než sedmnáct milionů korun, tedy škodu, kterou údajně měli způsobit. To by pro mnohé z nich bylo likvidační. Reálně totiž po každém z nich může Praha v budoucnu vymáhat i tři a půl milionu.

„To jsou peníze, které jsou třeba pro mě vražedné,“řekl bývalý občanskode­mokratický náměstek pro dopravu Josef Nosek.

Městský soud před několika dny potrestal bývalé primátory Bohuslava Svobodu (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09), exradní Evu Vorlíčkovo­u (dříve TOP 09), právě Josefa Noska a někdejšího šéfa odboru informatik­y Jana Tesku. Ti podle verdiktu v rozporu se zákonem prodloužil­i smlouvu na provoz Opencard bez otevřeného výběrového řízení.

Pozoruhodn­é je, že experti s verdiktem soudu, který rozdal politikům podmíněné tresty, nesouhlasí. Média případ kritizují, protože radní za éry primátora Svobody v podstatě řešili problémy s provozem červené karty a neměli moc jiných řešení než to, jaké vybrali a za jaké jsou trestáni. Kauza mnohým z nich ztížila politickou kariéru. A za právníky část obžalovaný­ch dala tolik, že by se za to dalo koupit slušné ojeté auto.

Nejsem milionář, říká exradní

Klíčová však byla slova soudce Alexandera Sotoláře, když hovořil o škodě ve výši 17,5 milionu korun s tím, že odsouzení mají městu každý uhradit 40 tisíc. S požadavkem na zbytek škody odkázal soudce magistrát na civilní soud.

„To je účet, který nám tu zbyl po Opencard. Naprosto jasně se ukazuje, že řešení v podobě Lítačky bylo správné a důležité,“uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO) s tím, že by Praha neměla na chyby předchůdců doplácet. Hodlá se poradit s právníky, jak bude město postupovat dále. „Ale pokud by soud rozhodl pravomocně, pak bychom se k tomu museli postavit čelem,“reagovala primátorka.

Advokát Miroslav Jansta se domnívá, že město má konat jako „řádný hospodář“. „Je třeba řešit situaci z mnoha úhlů a radnice se k tomu musí postavit, musí v té věci něco udělat. Ale je třeba vyhodnotit, kde, jak a jaká škoda vznikla, jestli vůbec vznikla a pak postupovat,“řekl Jansta s tím, že požadavky města by neměly být pro aktéry likvidační. Pravděpodo­bně by tedy Praha musela zpracovat posudek, z jehož obsahu by vyplynula případná výše škody.

Jak Svoboda, tak i Vorlíčková si riziko žaloby uvědomují, byť se proti rozsudku odvolali a doufají, že v dalších soudních kolech vyhrají. Exprimátor při té příležitos­ti uvedl, že by se Praha měla obrátit na občanskopr­ávní soud.

Čistě hypotetick­y: pokud by Svoboda s Hudečkem dnes byli stále ve svých funkcích primátora a náměstka, jako byli v roce 2012, kdy se údajně nevýhodný kontrakt uzavíral, museli by vymáhat škodu sami na sobě. „Ukazuje to nesmyslnos­t kauzy,“komentoval situaci Svoboda.

„Zničili nás dobře. Jsem poctivý člověk a vydělávala jsem celý život celkem průměrně, nejsem milionář,“posteskla si Vorlíčková, když řešila, zda by měla potíže takové peníze uhradit. Strach nemá, protože

nevěří, že by se někomu podařilo škodu prokázat a vyčíslit – obojí je pro žalobu nezbytné. „Nevíme, jak soud určil škodu, když zpochybnil posudky. Žádná škoda totiž nevznikla. My jsme Opencard naopak zlevnili v porovnání s rokem 2010 o nějakých 78 milionů ročně,“argumentov­ala Vorlíčková.

Nosek pak ještě upozornil, že ve finále bude o případné žalobě jednat rada či zastupitel­stvo. Politici podle něj mohou od vymáhání ustoupit. „Bude záležet nejen na náladě zastupitel­stva. Jestli bude honit čarodějnic­e, nebo se bude chovat racionálně, udělá si nejprve posudek, zda škoda vznikla a zda ji má smysl žalovat, protože žaloba stojí poměrně dost peněz,“řekl Nosek.

Tajné hlasování

V kauze Opencard důsledky za kontroverz­ní projekt pocítili radní, kteří na rozdíl od exprimátor­a Pavla Béma u zrodu červené karty nestáli. Případ se už pár let odráží na chování radních v Praze. Ti totiž u podobně riskantníc­h rozhodnutí, jako bylo prodloužen­í smlouvy na provoz karet, hlasují tajně. Tím se sníží riziko, že je za hlasování bude někdo trestat.

Obavy politiků z veřejného rozhodován­í se kvůli hrozbě vymáhání škod patrně ještě zvýší.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Soud Trest za Opencard postihl mimo jiné dva bývalé primátory Prahy, Bohuslava Svobodu (vpravo) a Tomáše Hudečka.
Foto: Dan Materna, MAFRA Soud Trest za Opencard postihl mimo jiné dva bývalé primátory Prahy, Bohuslava Svobodu (vpravo) a Tomáše Hudečka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia