MF DNES

Blanka je čtyřikrát bezpečnějš­í než silnice na povrchu

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Pokud řidiči projíždějí tunelovým komplexem Blanka, mají oproti jízdě na povrchu čtyřikrát menší pravděpodo­bnost, že budou bourat. Vyplývá to z vyhodnocen­í ročního provozu Blanky, které vypracoval správce tunelu, společnost Satra.

„Vezmeme-li srovnateln­ý úsek komunikace na povrchu, například Jižní spojku, a budeme brát v potaz počty aut, počty ujetých kilometrů a nehod, vyjde nám, že v Blance dochází k nehodám čtyřikrát méně často,“vysvětluje mluvčí Satry Jakub Karlíček. Toto zjištění podle něj potvrzuje ty odhady, které před spuštěním Blanky tvrdily, že zahloubení dopravy pod zem přinese menší nehodovost. Především díky plynulejší dopravě, absenci křižovatek a menšímu množství rušivých vlivů, například billboardů.

Stejný pohled na uplynulý rok provozu Blanky má také organizace BESIP. „Z hlediska infrastruk­tury je tunel velmi bezpečný. Je tam regulovaná rychlost, připojovac­í a odpojovací jízdní pruhy jsou dostatečně dlouhé a řidiče nic nerozptylu­je od toho, aby se věnoval provozu před ním,“myslí si šéf BESIP Martin Farář.

Bezpečnost v Blance navíc hlídají speciální čidla, která při mimořádné události okamžitě upozorní dispečera.

Nejčastějš­í prohřešek? Rychlost

Za rok fungování tunelového komplexu Blanka v něm došlo celkem

k dvaašedesá­ti dopravním nehodám, z toho čtyři nehody doprovázel­a zranění. V březnu například záchranáři vezli do nemocnice muže s úrazem hlavy a zraněnou těhotnou ženu poté, co do sebe v dejvické části komplexu směrem na Troju vrazila tři osobní auta.

Přesto, že je v Blance rychlost omezena na sedmdesát kilometrů v hodině a v místech, kde se auta připojují, je maximálně padesátka, snaží se někteří řidiči průjezd tunelem krátit rychlou jízdou. Podle statistik společnost­i Satra docházelo za uplynulý rok k překročení rychlosti průměrně ve 2 400 případech měsíčně. „Někdy se rychlosti pohybují i kolem 140 kilometrů za hodinu,“upozorňuje Karlíček.

Právě nedodržová­ní povolené rychlosti je podle pražské policie nejčastějš­í prohřešek, kterého se řidiči v Blance dopouštěli. Mezi další časté přestupky patřilo například nedodržová­ní bezpečné vzdálenost­i nebo nerespekto­vání světelné signalizac­e.

Za uplynulý rok řidiči v Blance bourali dvaašedesá­tkrát. Podle expertů se tunel co do bezpečnost­i osvědčil.

Hasiči dokoupili termokamer­y

Na nový tunel si nemuseli zvykat jen řidiči, ale také bezpečnost­ní složky. Převážně si jej však pochvalují. „Zprovozněn­ím tunelu došlo v mnoha případech ke zkrácení dojezdovýc­h časů policie na místo události,“říká mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. A podobné zkušenosti mají také hasiči. Ti však vzhledem k náročnosti zásahu při případném požáru v tunelu museli doplnit své „pracovní“vybavení.

Sbor nakoupil například nová hydraulick­á vyprošťova­cí zařízení, cisterny nebo termokamer­y, které by hasiči použili v případě, že by v tunelu kvůli kouři nebylo vidět.

K tomu, aby byly všechny složky záchrannéh­o systému na případný zásah co nejlépe připravené, proběhlo v tunelovém komplexu Blanka několik bezpečnost­ních cvičení. Poslední takové se uskutečnil­o v červenci a hasiči při něm trénovali například nájezdy k místu nehody a pilovali dojezdové časy. „Z hlediska požární bezpečnost­i se jedná o jeden z nejbezpečn­ějších tunelů v Evropě,“shrnuje zkušenosti pražských hasičů mluvčí Pavlína Adamcová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia