MF DNES

Taxikářům za předražené jízdné hrozí osm let vězení

-

Případ šesti taxikářů, kteří podle obžaloby několikrát předražili jízdné, a bývalého úředníka magistrátu, jenž je podle spisu za úplatu varoval před kontrolami, začne soud rozplétat v listopadu. Vyplývá to z justiční databáze.

Za to, že v některých případech překročili nejvyšší cenu stanovenou magistráte­m až sedmkrát, hrozí zmiňovaným taxikářům až osmiletý trest za podvod, bývalý úředník může jít za přijetí úplatku do vězení až na deset let.

Tři z obžalovaný­ch taxikářů si podle spisu vydělávali od dubna do listopadu 2015 předražová­ním jízdného na úkor turistů. V některých případech brali podle spisu více než 200 korun za kilometr. Za trasu dlouhou 1,2 kilometru si například jeden z obžalovaný­ch účtoval skoro 400 korun. Pražský magistrát stanovil maximální cenu za kilometr na 28 korun, nástupní sazba je maximálně 40 korun. Další dva taxikáři podle obžaloby organizova­li výběr úplatků, poslední muž je úředníkovi předával.

„Přestože se spíše než podvodnému navyšování cen ze své strany věnovali dalším činnostem, jejich úkoly a činnosti byly pro ostatní členy skupiny podstatné,“uvádí obžaloba. Varování před nepoctivci Úředník dostával podle spisu 500 až 700 korun za osobu. Podle obžaloby pracoval zaměstnane­c magistrátu jako referent v oddělení pro kontrolu taxislužby. Obžalovaný­m mužům prý předával informace o trase a času kontrol. „Takto jednal (...) v úmyslu překročit svoji pravomoc a informace o kontrolách v oblasti taxislužby ostatním členům organizova­né skupiny vyzradit, aby se tak vyhnuli postihu a mohli nerušeně navyšovat ceny za převoz vozidlem taxi. Dále jednal v úmyslu opatřit si tím i majetkový prospěch, což ostatně přebíráním úplatků učinil,“uvedli státní zástupci.

Žalobci navrhují výslech několika svědků, jako důkazy navrhují také odposlechy řidičů nebo záznam městské kamery. Obvodní soud pro Prahu 1 se případem začne zabývat 1. listopadu. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia