MF DNES

Úchvatná mládež! Budoucnost začala

- Karel Knap reportér MF DNES v Torontu

Tři největší hokejové talenty v jedné přesilovko­vé pětce. Tři centři a hvězdy posledních draftů. Spasitelé tří ztrápených klubů NHL, které dychtí po vzkříšení.

Jednou mají Kanaďan Connor McDavid a američané auston Matthews s Jackem Eichelem vládnout ledové říši. Počkat, oni si ji podrobují už teď. aspoň v nedělní partii Světového poháru v Torontu se nechovali jako vyplašení bažanti.

Při omračující­m nedělním triumfu mladíků z Týmu Severní ameriky nad Finskem 4:1 právě tihle tři otevřeli skóre a zařídili, že v air Canada Centre poprvé zazněla hiphopová pecka Opposite of adults (Opak dospělých) od Chiddyho Banga. Ta na turnaji provází gólové oslavy chlapců ze dvou sousedních států, kterým ještě nebylo 24 let.

Budou-li pokračovat ve vzpouře proti klasickým reprezenta­cím, asi se song leckomu vryje do paměti.

Na jednu stranu se o výběru píše jako o mišmaši, který podle mnohých fanoušků a odborníků na oficiální mezinárodn­í akce nepatří. Zároveň ovšem v Torontu rychle přitáhl pořádnou porci pozornosti.

Skvěle se prodávají černo-šedooranžo­vé dresy, trička a mikiny.

McDavid či Matthews, poslední jedničky draftů do NHL, jsou při rozhovorec­h zavaleni desítkami novinářů. Odpovídají jim se sebedůvěro­u mazáků. Podobně jako mezi mantinely si i mezi mikrofony počínají jako ryzí profíci.

Valí se na ně poklony od mnoha kapacit. „Jsou fantastičt­í,“řekl kanadský kouč Mike Babcock.

„Je zábava se na ty kluky dívat, působí nesmírně soutěživě,“chválil si vlastní vynález Gary Bettman, šéf NHL.

„Byli neskutečně rychlí, byli prostě moc dobří a my jsme jim nedokázali čelit,“prohlásil forvard Patrik Laine.

Také on zřejmě v následujíc­ích sezonách na zámořských kluzištích prorazí. V neděli se blýskl několika kličkami a drsným hitem na Larkina, snažil se pálit. Jenže hvězdami večera se stali jiní borci.

Matthewse vítali v air Canada Centre zvlášť vřele. Čerstvý branec místních Maple Leafs tu předevčíre­m před zraky svých rodičů prožil povedenou premiéru. finský

Po jeho průniku a střele v početní výhodě se z dorážky trefil Eichel. Když poté hlasatel vyslovil jeho jméno, ozval se mohutný ryk. Dá se předpoklád­at, že Matthews v budoucnu v aCC zažije spoustu podobných oslav. Než vklouzl na led, necítil nervozitu. Spíš se ukrutně těšil a při třetím střídání zabodoval. „Bylo vážně příjemné, že jsme tak brzo skórovali,“řekl na tiskovce.

Další jeho ránu doklepl za finského gólmana McDavid, jenže kotouč ani na videozáběr­ech s vysokým rozlišením nebyl vidět za čárou, a tak nakonec rozhodčí rozpažil.

Devatenáct­iletý kapitán McDavid si ve třech přípravnýc­h zápasech nepřipsal ani bod. až při Eichelově nedělním zásahu zaznamenal nahrávku. V dalších příležitos­tech scházela edmontonsk­ému zázraku kapka štěstí. Nádherně protančil přes obránce Pokku, jenže v tísni kotouč neprotlači­l za Rinneho. Potom z úhlu těsně minul.

Znamenitě bruslící Eichel, budoucí tahoun Buffalo Sabres, při vyrovnaném počtu hráčů na ledě válel v jiné lajně. S McDavidem a Matthewsem se scházeli pouze při přesilovká­ch.

Tato setkání mohou být naprosto jedinečná. Těžko tři výtečníky získá jeden klub NHL. Těžko McDavid požádá o americké občanství. I kdyby se i na příštím Světovém poháru skládal Tým Severní ameriky, oni už budou hrát za své reprezenta­ce.

I proto severoamer­ický mišmaš stojí za pozornost.

Gól Eichel. Asistence McDavid a Matthews. To je hokejová fantazie? Nebo počítačová hra? Ne, skutečnost, exkluzivně vyrobená na Světovém poháru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia