MF DNES

Superfanou­šek z Říčan v Torontu velebil Reichla

-

Coby obyvatel Říčan miluje Radan Havelka hlavně ragby, za nímž s přáteli hojně vyráží do ciziny. Za ním má v žebříčku oblíbených sportů hokej viděl Jágra v NHL i finále mistrovstv­í světa.

V Melbourne loni tleskal Berdychovu vítězství nad Nadalem na australian Open. Zároveň nechyběl ani na jednom fotbalovém Euru od roku 1996 a unešeně vypráví o šampionátu dřevorubců. ano, i na ně se předloni do Innsbrucku vydal.

„Jsou to chlapáci. Martin Komárek byl na bedně. Parádní akce!“líčil v torontské hale air Canada Centre před utkáním Kanada Česko.

Na hlavě čepici, na krku šálu. Doplňky ladily s hlavní částí jeho úboru, reprezenta­čním dresem se jmenovkou Reichel a číslem 21. V Torontu se v něm cítí zvlášť dobře, neb jeho oblíbenec „alby“kdysi hrál za místní Maple Leafs.

„Odmalička ve fotbale fandím Bohemce a v hokeji Litvínovu,“říká manažer leasingové společnost­i. „Lidi žerou Jágra, ale já v něm dřív viděl rivala. alby byl dlouho lepší hráč. a nejvíc se mi líbilo, jak pak makal pro nároďák. Jak ho dával dohromady, i když byl sám hvězda.“

Na Světový pohár dorazily stovky, možná tisíc krajanů. V sobotu byli slyšet při státní hymně, při utkání nedostali příležitos­t k jásání. Havelka a jeho dva známí zůstali ještě na pondělní partii s Týmem Evropy a doufali, že jim přinese víc radosti.

Výlet stojí Havelku zhruba 45 tisíc korun. Rozpočet se vždy snaží krátit, přestože tvrdí: „Peníze nejsou hlavní problém. Spíš je potíž, když jsem často pryč z domova. Naštěstí je moje partnerka přející. Ví, že mám sport rád.“

S kamarády z Říčan je členem skupiny, jejíž název vyjadřuje zkratka SSCC (Sportovně-společensk­ý club cestovatel­ský). Jako kluk zíral na jaře 1985 v pražské Sportovní hale na bitvu Českoslove­nsko–Kanada, po níž domácí díky Šejbově hattricku slavili zlato. Další titul získal národní tým před jeho zraky před šesti lety v Kolíně nad Rýnem.

„Přijeli jsme autem na semifinále se Švédskem, které Rachůnek vyrovnal osm vteřin před koncem a Marek rozhodl v nájezdech.“

Na nedělní finále proti Rusku ovšem čeští dobrodruzi postrádali vstupenky. V tu chvíli se projevila Havelkova znalost němčiny.

„Ženskou na kase jsem vyloženě ukecal, aby nám prodala lístky, které byly beznadějně vyprodané.“

Před mačem v hale marně hledali svůj sektor, než zjistili, že jejich místa jsou ve VIP lóži plné Rusů.

„Nejdřív se s námi družili, věřili Ovečkinovi s Malkinem. Měli tam výběr all Star. ale nakonec byli naštvaní. Naši kluci je porazili 2:1. Byl to nářez. Fajn víkend.“

— Karel Knap

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia