MF DNES

Zlín! Zůstává první

Krásný souboj bez vítěze. Fotbalový Zlín stále žije svou pohádku, se Spartou hrál 1:1. Příště je derby

- Jan Palička, Radim Trusina fotbaloví reportéři MF DNES

Sparta spěchala. Ještě chtěla rozehrát jeden roh, poslední. Možná by rozhodl. Jenže rozhodčí Franěk písknul konec. Ten to schytal! To bylo nadávek. Obvykle se ještě standardní situace v nastaveném čase nechává kopnout.

Jak se vztekala Sparta, cítil se poškozený i Zlín. Nabitý stadion pískal, vzduchem létaly kelímky s pivem. I novináři schytali několik mokrých ataků.

A teď to hlavní: šlágr 7. kola fotbalové ligy skončil bez vítěze.

Zlín – Sparta 1:1.

Dámy a pánové, píšeme historii

Sparta nastřelila třikrát břevno, Zlín měl spoustu nadějných brejků. „Nádherný fotbal. Nahoru dolů. Bod beru,“prohlásil zlínský trenér Bohumil Páník.

Stateční chlapci v modrožlutý­ch dresech znovu neprohráli a senzačně vedou ligu. Jako anglický Leicester v minulé sezoně. Leicester to dotáhl k absolutním­u vrcholu, jak asi dopadne Zlíncester?

I včera byli Zlínští na dosah vítězství, vedli 1:0, ale pouze 17 minut. Za Spartu vyrovnal Václav Kadlec, který tak začal splácet rekordní 73milionov­ou cenu, za kterou přišel z dánského Midtjyllan­du.

Pro Zlín byl zápas se Spartou událostí roku, dlouho dopředu bylo beznadějně vyprodáno, což je tady rarita. Z přilehlých balkonů se stala provizorní tribuna, stejně jako z prudké stráně za jednou z branek.

„Dámy a pánové, kdy naposledy tady hrál první s druhým? Nepamatuji,“křičel z amplionů hlasatel.

„Ševci! Ševci!“bouřily tribuny.

Bez Rosického? Trochu zklamání

Zlín je v historické­m laufu, Sparta táhne vždycky, ale nejvíc se diváci těšili na to, co předvede slavný záložník Tomáš Rosický. Ten však do Zlína nedorazil, ještě se necítí fit. „On nepřijel,“letěla hodinu před výkopem zlínskou Letnou zpráva, která místní evidentně zklamala.

Co je těšilo, byl výkon domácích. Aby podceňovan­ý regionální klub vedl po 7. kole a chvílemi přehrával i Spartu, to je malý zázrak. „Mám rád pohádky,“usmíval se trenér Páník, jemuž ve Zlíně nikdo neřekne jinak než Bob. A to i ve chvíli, kdy se čtou před zaplněným hledištěm sestavy.

Trenér měsíce srpna připravil tým velmi dobře. Po počáteční nervozitě došlo na štiplavé kontry. Šikovný záložník Holík z levé strany hrozil a před půlí se podílel na tom, že šest tisíc diváků vyskočilo ze sedadel. Na jeho centr si naskočil stoper Jugas a hlavička zapadla k tyči.

Sparta znovu dělala hloupé chyby v defenzivě, což je její hlavní potíž. Aspoň že se zlepšila, na což měl vliv návrat špílmachra Dočkala.

Na spásný gól se čekalo do 58. minuty. Šuralovu hlavičku v 9. minutě zastavila spodní hrana břevna. Až zpomalený záběr dokázal, že míč nepřekroči­l lajnu. Do břevna hlavičkova­l ve 33. minutě také Lafata po Frýdkově rohu. Těsně před pauzou Šural báječnou šajtlí vyslal do sóla Kadlece, který se vyhnul brankáři, ale slabou střelu vykopl z prázdné branky obránce Matejov.

Až po přestávce se nejdražší hráč ligy dočkal. Šural vrátil před branku Marečkův přetažený centr a Václav Kadlec zblízka vyrovnal.

Aby se to nepletlo, Lafata za chvíli zase hlavičkova­l do břevna. „Jsme Sparta, ta by měla vyhrávat všechny zápasy,“řekl Václav Kadlec.

Příště derby a Inter. Bude líp?

Vzhledem k tomu, že Sparta rozhodně nedrží žádnou vítěznou sérii, leckdy hraje rozpačitě a ve čtvrtek propadla na hřišti Southampto­nu (0:3) při Evropské lize, začíná být lehce nejistá pozice trenéra Ščasného. Jako by si nejbohatší český klub nevěřil. Chybí lídr, rozvaha ve finální fázi, kiksů v obraně neubývá. Ani gól ve Zlíně nepadl po vypracovan­é akci, jen díky bojovnosti.

To nejsou pro Spartu dobré zprávy. Už v neděli ji čeká vyhecované derby se Slavií, pak slavný Inter Milán v poháru. Tedy ještě těžší testy než včera ve Zlíně.

Mimochodem, na derby se lépe nažhavila Slavia. Včera zaslouženě přemohla Liberec 1:0. „Ale byly to nervy,“řekl trenér Jaroslav Šilhavý. Vítězný gól má podpis klasika: Hušbauerov­u přihrávku hlavou v 60. minutě zužitkoval kanonýr Škoda. Liberec, který tolik září v Evropě, se souží. S pěti body je téměř na dně.

„Nádherný fotbal. Nahoru dolů. Bod beru, hodí se.“Bohumil Páník trenér Zlína

 ?? Foto: Jan Salač, MAFRA ?? Neuvěřitel­né, že? Fotbalový Zlín vede ligu o bod před Mladou Boleslaví a Plzní, na Spartu si drží dvoubodový náskok i po včerejšku. Přitom na jaře klub uhrál jen šest bodů a strachoval se o záchranu.
Foto: Jan Salač, MAFRA Neuvěřitel­né, že? Fotbalový Zlín vede ligu o bod před Mladou Boleslaví a Plzní, na Spartu si drží dvoubodový náskok i po včerejšku. Přitom na jaře klub uhrál jen šest bodů a strachoval se o záchranu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia