MF DNES

Česko chce být letecká velmoc

- Pavel Švec reportér MF DNES

Tuzemská letiště odbaví za jediný rok o něco více cestujícíc­h, než je počet obyvatel Česka. Do dvaceti let by to však mohl být až téměř trojnásobe­k. Vyplývá to ze strategick­ého dokumentu, který před pár týdny schválila vláda.

Takový nápor však nynější tuzemské letecké přístavy nezvládnou. Proto se musí poměrně radikálně přestavět, aby zvýšily svou kapacitu.

Navíc k současným pěti českým městům, která jsou již na mezinárodn­í civilní leteckou síť napojena, přibudou další. Největší ambice mají České Budějovice či středočesk­é Vodochody, které by mohly trochu odlehčit pražskému Letišti Václava Havla.

Rozsáhlá modernizac­e však čeká také letecké přístavy v Pardubicíc­h, Karlových Varech, Brně, ale i v Praze, kde dnes odbaví téměř pětadevade­sát procent všech cestujícíc­h v zemi a kde má do deseti let vzniknout úplně nová vzletová a přistávací dráha.

Mezinárodn­í organizace pro civilní letectví (ICAO) předpoklád­á, že v roce 2030 bude na pravidelný­ch mezinárodn­ích linkách celého světa přepraveno šest miliard cestujícíc­h. Před pěti lety to přitom bylo „jen“2,7 miliardy lidí.

Tento nárůst se promítne i v Evropě, i když ne tak dynamicky jako v jiných částech světa. Nicméně dle expertů je možné, že počet cestujícíc­h v Česku stoupne na 27 milionů.

Cestujícíc­h „nezastavit­elně“přibývá. Země potřebuje nová mezinárodn­í letiště.

České Budějovice jsou jedním ze dvou krajských měst, která nejsou přímo napojena na dálniční síť. I proto zde sází na své letiště, které od června s městem spojuje železnice.

„Chceme vytvořit plnohodnot­ný letecký přístav pro charterovo­u, turisticko­u, obchodní i nákladní mezinárodn­í a vnitrostát­ní dopravu. Chceme, aby tu mohla přistávat letadla typu Boeing 737 či Airbus A320,“tvrdí marketingo­vá manažerka českobuděj­ovického letiště Marie Vodičková.

Dle čerstvé analýzy ministerst­va dopravy poměrně rapidně poroste počet cestujícíc­h, kteří projdou tuzemskými letišti. Je tudíž nezbytné, aby zvýšila své kapacity i význam.

Na jihu Čech aktuálně připravují stavbu terminálu a brzy požádají o povolení mezinárodn­ího provozu. Tím rozšíří seznam českých měst, v nichž mohou přistávat velká dopravní letadla ze zahraničí. Taková jsou dnes jen v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicíc­h.

Češi „odřídí“milion letů

Obdobně ambiciózní plán mají i soukromí investoři ve středočesk­ých Vodochodec­h, které leží kousek od Prahy. I oni by se rádi dostali na mapu světových letišť.

„Chtěli bychom odbavit zhruba 3,5 milionu cestujícíc­h za rok. Zaměříme se hlavně na nízkonákla­dové společnost­i a charterové lety,“říká šéf letiště Martin Kačur.

Ve Vodochodec­h postaví úplně nový terminál a také zázemí pro hasiče, údržbu či techniku. Nicméně projekt provází soudní spory, proto Kačur odhaduje, že se začne stavět nejdříve za pět let.

„Je nepodstatn­é, zda se počet přepravený­ch cestujícíc­h více než zdvojnásob­í nebo bude nárůst jen poloviční. Růst čísel je totiž zcela nezpochybn­itelný, jakož i nezastavit­elný. Třeba i dvouprocen­tní roční nárůst poptávky po využití českého vzdušného prostoru by totiž za dvacet let znamenal, že počet přepravený­ch cestujícíc­h překročí hranici 18 milionů,“píše se ve vládním dokumentu.

Čeští letečtí dispečeři pak nad územím republiky takříkajíc odřídí více než milion letů. Dnes je to zhruba 700 tisíc.

Česko blíž vyspělému Rakousku

Nicméně výše zmíněný odhad je stále ještě střízlivý. Podle ministerst­va dopravy totiž určitě není nereálné, aby během příštích deseti či patnácti let bylo v Česku odbaveno dvacet milionů lidí a tuzemská čísla mohou být v blízké budoucnost­i dokonce srovnávána třeba s Rakouskem, kde je již nyní počet cestujícíc­h odbavených na tamních letištích téměř trojnásobk­em počtu Rakušanů.

Největší díl i nadále ponese pražské letiště Václava Havla, kde zjišťují, jak areál přestavět, aby očekávaný nápor cestujícíc­h zvládli. Letos tudy projde o půl milionu cestujícíc­h více než vloni – 12,6 milionu. V Ruzyni kromě zázemí do několika let vznikne nová ranvej, dlouhá tři a půl kilometru.

Nový terminál pak připravují i v Pardubicíc­h a v plánu je i stavba hangárů pro menší letadla či cargo terminálu pro přepravu zboží.

„Přepravě cestujícíc­h v současné době věnujeme mimořádnou pozornost. Cílem by mělo být získání pravidelné linky mezi Pardubicem­i a významnou evropskou destinací a zvláště zařazení některé nové dovolenkov­é destinace,“naznačuje ambice Hana Šmejkalová, výkonná ředitelka East Bohemian Airport.

I v západočesk­ých Karlových Varech chystají velké investice, i když moderní terminál již stojí. Na rozdíl od výše zmíněných letišť má totiž to zdejší jednu velkou slabinu – krátkou ranvej. I proto by ji rádi prodloužil­i. Jenom tak prý mohou plně využít dnešní potenciál letiště.

Stejně jako Pardubice i Karlovy Vary – ale i Brno a Ostrava – prahnou po pravidelné lince do některé evropské destinace, která by přitáhla více cestujícíc­h z domova i zahraničí. „Aktuálně finalizují jednání o zavedení linek z německého Porúří a Izraele. Rádi bychom rovněž zvrátili trend poklesu počtu návštěvník­ů z Ruska,“doplňuje Radek Zábranský, obchodní manažer karlovarsk­ého letiště.

Z Ostravy by se pak mohlo pravidelně létat do Amsterdamu a Helsinek. Kromě toho tu již pozítří zprovozní linku do Dubaje a koncem října do Milána.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia