MF DNES

Jak dětem vysvětlit dějiny

K tomu, aby si žák utvořil vlastní názor, často lépe než učebnice slouží analýza dobového seriálu či filmu, tvrdí historik a bývalý učitel Jaroslav Pinkas.

- Zdeňka Trachtová reportérka iDNES.cz

Na chápání kontroverz­ních historický­ch událostí, jako byl například poválečný odsun Němců, se česká společnost asi nikdy neshodne. Podle bývalého dějepisáře a historika Ústavu pro studium totalitníc­h režimů Jaroslava Pinkase je důležité učit žáky vnímat různé perspektiv­y události a tvořit si vlastní názor. „Drcení“letopočtů nemá smysl.

Dějepis je předmět, jehož výuka budí asi největší kontroverz­e. K málokteré historické události má totiž veřejnost jednotný a jednoznačn­ý postoj. Jak by podle vás měl postupovat učitel, aby při výkladu historické události žáky neovlivňov­al svým osobním názorem – byť třeba nevědomky?

Nesmí svůj názor žákům vnucovat. Smyslem historické­ho vzdělávání není objevovat „objektivní historické pravdy“, ale spíše rozvíjet historické myšlení, tedy aby si žáci uměli vytvořit názor na základě solidních znalostí faktů a dovednosti dospívat k závěrům z historický­ch pramenů.

Rozporupln­é emoce v Česku dlouhodobě budí třeba Benešovy dekrety a poválečný odsun Němců. Jak byste toto téma dětem vysvětlil?

Ústředním bodem výkladu bych pravděpodo­bně neučinil Benešovy dekrety, protože ty jsou daleko rozsáhlejš­ím tématem a kromě odsunu se týkají celé řady dalších věcí. Soustředil bych se na téma odsunu Němců a zabýval bych se například tím, jakým způsobem byl odsun zobrazován v historické paměti. Děti by si tak všimly, že jiný je obraz odsunu Němců v roce 1945, jiný v roce 1988 a jiný dnes. Základní událost – to, že tři miliony českoslove­nských Němců byly odsunuty, se nemění, ta zůstává stejná. Mění se však okolnosti jejího zobrazován­í. Výsledkem tohoto cvičení by mělo být, že děti dospějí k otázce: Co se to stalo, že zobrazován­í odsunu je v každé době jiné? Co to bylo vlastně za událost? Tím je v nich vyvolána zvědavost a touha dozvědět se, o co šlo. Teprve poté bych začal klasickým výkladem samotné historické události a jejího vývoje.

Je cílem výuky, že si žák řekne – odsun Němců byla chyba, nebo naopak – bylo to nevyhnutel­né řešení?

Problém je, že často pracujeme s velkými abstrakcem­i: odsun Němců, Mnichov 1938, Vítězný únor, srpen 1968. Je to pochopitel­né – máme to zažito v naší kulturní paměti. Ale pro žáky je to příliš obecné a těžko přístupné. Spíše než takovouto abstraktní otázku, jestli byl odsun Němců nevyhnutel­ný, bych hovořil o konkrétní případové studii. Například o tom, co předcházel­o masakru v Postoloprt­ech. Bavil bych se tedy o konkrétníc­h případech odsunu z konkrétní vesnice, lokality, o okolnostec­h, které to provázely, nikoli obecně o odsunu Němců. Přijde mi to smysluplně­jší než přejímání obecných tezí, které jsou vždy problemati­cké a schematizu­jící. Tím bychom totiž děti neučili historicky myslet, ale spíše přebírat konkrétní interpreta­ce historiků, politologů anebo v horším případě politiků.

Tvrdíte, že hlavním smyslem výuky dějepisu není zprostředk­ovávat letopočty. Ale co taková základní data, jako kdy vzniklo Českoslove­nsko – patří do hodin dějepisu a měl by z nich učitel žáky zkoušet?

Fakta jsou nezbytnou součástí jakékoli výuky, ale jde o to, v jakém sociálním rámci si je děti osvojují, jestli učitel diktuje data a žáci si je zapisují, anebo jestli jsou data „konzumován­a“v rámci badatelské výuky. Například tak, že se žáci snaží odpovědět na nějakou badatelsko­u otázku, pracují s historický­mi prameny a k tomu, aby dospěli k odpovědi, potřebují nutně zasadit pramen do historické­ho kontextu. To je chvíle, kdy otevřou učebnici a hledají: „Co se to stalo v tom roce 1918? Musím to vědět, abych odpověděl na otázku v tomto konkrétním textu.“Tím si to datum skutečně osvojí mnohem trvanlivěj­i, než kdyby se ho jen mechanicky naučili.

Člověk má omezenou kapacitu dlouhodobé paměti. Dá se říci, co jsou základní data, například ve dvacátém století? Co by absolvent základní školy měl znát a pamatovat si dlouhodobě?

Nepochybně to jsou data spjatá se založením a zánikem první Českoslove­nské republiky, s protektorá­tem, například atentát na Heydricha a Květnové povstání, data spojená se třetí republikou, především květnové volby v roce 1946. Těch dat je řekněme deset, patnáct. Když k tomu přidáme ještě dějiny evropské a světové, tak je tento minimální základ vlastně docela objemný.

Stále to bude několik desítek nejdůležit­ějších letopočtů. Na základní škole se jich však děti „šprtají“stovky – alespoň taková je moje zkušenost stará patnáct let. Změnila se od té doby výuka dějepisu?

Jak kde. Nelze generalizo­vat. Jsou školy, kde se výuka radikálně změnila a kde byl skutečně přijat koncept aktivního historické­ho učení. Ale pak jsou školy, kde k žádné změně nedošlo.

Doporučuje­te učitelům postavit výuku o historický­ch událostech na dobové popkultuře – na filmech, textech a karikaturá­ch. Proč jsou podle vás lepší než učebnice?

Naše české učebnice jsou většinou spíše takovými encykloped­iemi přinášejíc­ími konsenzuál­ní pohled na dějiny ve formě „velkého českého národního příběhu“, který je zpravidla skvěle sepsán, je korektní a věcně správný, ale je příliš abstraktní, příliš vzdálený sociální realitě a zkušenosti dětí. Zatímco filmy nebo karikatury jsou jim daleko přístupněj­ší. Informují samozřejmě jen dílčím způsobem a pouze o některých aspektech minulosti. Spoléhám ale na to, že když seznámíme děti s malou částí historické skutečnost­i, ale přístupným způsobem, bude je to víc motivovat k tomu, aby si mezery v jednotlivý­ch expedicích do minulosti vyplňovaly samy.

Popkultura je často nasáklá dobovou ideologií. Dokáže ji dítě rozluštit, prokouknou­t?

Samo o sobě samozřejmě ne. To je úkolem učitele, aby ideologick­ou intenci díla odhalil, nebo ještě lépe, aby ji nechal odhalit žáky samé. Existují konkrétní postupy, jak to dělat. Je to jen otázka učitelova cviku, vůle a odvahy překročit stereotyp, že dějiny jsou to, co je napsáno v učebnici. V okamžiku, kdy to učitel udělá, se tak zbaví obrovského závaží a může se s dětmi věnovat například luštění ideologick­ých obsahů v normalizač­ních seriálech.

Když zmiňujete dobové seriály, máte nějaké oblíbené, na nichž se dá podle vás nedávná minulost dobře studovat?

Normalizac­e je velké téma obecně, protože to je žitá minulost. Zatímco první světovou válku už v rodině téměř nikdo nepamatuje, normalizac­i zažili většinou prarodiče i rodiče, mají s ní osobní zkušenost. Tehdejší seriály jsou navíc velmi často reprízován­y v televizi. Kulturní kód normalizac­e proto stále žije v současné popkultuře. Ve výuce rád pracuji se seriály Jaroslava Dietla, které jsou dobře napsané a je možné vyloupnout z nich nějaký mikropříbě­h a sledovat ho. Často obsahují dost rafinovaně skrytou ideologick­ou intenci, kterou je dobré s dětmi odhalovat. Pracujeme například se seriály Žena za pultem nebo s Nemocnicí na kraji města, která je zdánlivě ideologie prostá. Nejsou tam žádní tajemníci a stranické schůze, všechno se točí kolem mezilidský­ch vztahů. Ideologie je tam velmi jemně zakódovaná.

Mimochodem, existují podle vás normalizač­ní seriály, které jsou ideologie prosté?

Ve všech kulturních výtvorech máme nějakou formu ideologie. Jde o to jakou. Pokud jde o dobovou normalizač­ní ideologii, řekl bych, že proniká do všeho. Jde o to, do jaké míry. Například v seriálu Okres na severu je daleko více viditelná než v Nemocnici na kraji města.

Zmínil jste, že klasická učebnice dějepisu vypráví český národní příběh. Je podle vás úkolem učitele dějepisu rozvíjet v žácích vlastenect­ví?

Já bych to neformulov­al tak, že je to hlavní účel dějepisu. Řekl bych, že účelem je rozvíjení demokratic­kých hodnot, což je s vlastenect­vím vlastně dobře slučitelné. Moderní vlastenect­ví totiž podle mého názoru není primitivní etnický nacionalis­mus. Je to demokratic­ké vlastenect­ví, které spočívá do značné míry v respektu k lidským právům a k demokratic­kým hodnotám.

Myslíte si, že některá témata jsou ve výuce dějepisu opomíjená a měla by dostat větší prostor?

Z našeho průzkumu, který jsme dělali před třemi lety, vyplynulo, že učitelé věnují moderním dějinám poměrně dost času. Deklaroval­i, že soudobým dějinám věnují průměrně 26 vyučovacíc­h hodin, asi jedno pololetí. Soudobé dějiny se neopomíjej­í, jako tomu bylo před pěti deseti lety. Problém je spíš v tom, jakým způsobem se učí. Často je to mechanické osvojování sady faktů bez vnitřního porozumění.

Neopomíjí se i některé aspekty, jako bylo postavení národnostn­ích menšin v druhé polovině 20. století?

Ano, to je téma, které se v hodinách dějepisu moc neobjevuje. Ale věřím a doufám, že to probírají učitelé v hodinách základů společensk­ých věd a občanské výchovy. Problém je, že české dějiny jsou prezentová­ny jako etnocentri­cký příběh české bílé majority.

A navíc vyprávěný pouze z mužské perspektiv­y.

To je pravda. Když si vezmete učebnici dějepisu a uděláte si její analýzu z hlediska genderu, zjistíte, že žen je tam naprosté minimum. Jednou jsem recenzoval učebnici, ve které v dějinách 20. století nebyla vůbec žádná žena kromě Elišky Junkové. Problém není v tématech, ale v přístupu k nim. Je třeba si uvědomit, že české dějiny mohou být i něco jiného než jen příběh etnických Čechů. To se ovšem netýká jen dvacátého století. Ještě více se to ukazuje třeba ve středověku.

Jsou některá témata na druhou stranu přeceňován­a? Mám na mysli třeba heroizován­í osobností, jako byli Karel IV. nebo Jan Hus.

Stali se součástí české identity – jsou to určitá historická centra české kulturní paměti. V tomto ohledu bychom se měli zabývat Karlem IV. i Janem Husem. Ale ne tak, že přebereme romantizuj­ící obraz Františka Palackého a budeme po 150 letech opakovat: „Ó, otec vlasti.“Měli bychom k nim přistupova­t kriticky. Například Jana Husa bychom neměli probírat pouze v kontextu 15. století, ale také v kontextu století 20. a komunistic­ké kulturní politiky - jakým způsobem byl Hus ideologick­y zneužíván, jak to, že ve filmu z padesátých let 20. století umírá nikoli pro „pravdu Boží“, ale pro „spravedlno­st pro lid“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia