MF DNES

KLUS: NEJSEM GURU

Scéna – strana 14

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Tomáš Klus v pátek v Havlíčkově Brodě odstartuje Recyklus Tour, písně na koncerty vybrali fanoušci.

Skončí tak roční koncertní pauza, kterou Klus oznámil loni. Na koncertech podzimního turné vznikne záznam, dalším hudebníkov­ým počinem tedy bude jeho první „živák“, který by měl vyjít do Vánoc.

Splnila roční pauza vaše očekávání? Potřeboval jste si odpočinout, nebo získat odstup?

Potřeboval jsem odstup. Nebyl jsem unavený z koncertová­ní, ale z toho, že jsem nevěděl, jaký jazyk používat. Namluvil jsem toho dost a pak se mi to v různých mediálních interpreta­cích vracelo zpátky. Tohle jsem potřeboval zastavit. A uvědomit si, kdo jsem a proč jsem. A primárním důvodem bylo to, že jsem potřeboval být se svou rodinou. Protože teď si je můžu užít nejvíc, později mi děti vezme škola a všechno. V tomhle ohledu jsem si svá očekávání splnil.

Co jste tedy o sobě zjistil?

Kromě rozhovorů do novin za mnou chodili i lidi, aby si popovídali, a já jsem se v tom ztrácel. To myslím člověk ve třiceti prožívá. Když jsem se rozhlédl, došlo mi, že mám rodinu a že mám muziku. Protože to je to, co miluju nejvíc. Fascinuje a vzrušuje mě proces tvorby. Následné hraní písniček je bonus. Ale být zavřený v místnosti a tvořit, to je důvod, proč to dělám.

Jak si tu pauzu máme představit? Třeba že jste vůbec nesáhl na kytaru?

Naopak. Znám své hranice. Nejsem muzikant, jakými jsem se obklopil v kapele. Oni jsou vystudovan­í a já jsem intuitivní člověk. A cítím, že v rámci hraní nechci být nějaký ocásek, že chci být schopný třeba taky zahrát sólo. Takže jsem cvičil a splnil jsem si sen – nakoupil jsem si spoustu efektových krabiček. Tím se pro mě otevřel úplně nový vesmír. Dostal jsem se k ambientní muzice, kterou jsem začal hodně poslouchat i vytvářet. Ale to je jen takové hobby.

Čili to do tvorby nepronikne?

Je to vážně hlavně koníček. Ale protože svoje písničkářs­tví zakládám na autenticit­ě, tak se to tam nutně nějak promítne.

Souvisí to asi s tím, že vás jednu dobu bylo všude plno, ale šly hlasy, že Tomáš Klus se zbláznil. Konkrétně třeba u vašeho videovzkaz­u na loňského Slavíka.

No a to je jedna z těch věcí, které jsem úplně neodhadl. Myslím tedy komunikaci s veřejností. Jako každá kapela máme nějaký interní humor a aplikujeme ho i na koncertech. Fakt je, že už na festivalec­h nás leckdo nepochopí. Ale lidi, kteří mě sledují, můj názor na Slavíka znají a vědí, proč tam nechodím. Ten vzkaz vznikl spontánně. Celé mi to přijde legrační, včetně následných reakcí. Takhle to fungovalo už na DAMU – člověk se na vrátnici uprdl a v šatně už byl pos...

Takže se tím nenecháte rozhodit?

Chci být autentický. Když něco nějak cítím, tak neřeším, jaký to bude mít dopad. Což bych asi v rámci nějaké svojí pozice měl. Ale už bych to nebyl já. A že měli lidi pocit, že jsem se zbláznil... jen jsem začal být v životě šťastný. To je na člověku vidět, v rozhovorec­h se na to ptali a já odpovídal. Ve výsledku to však vypadalo, že dávám návod na šťastný život. Přitom jsem mluvil jen o sobě. Proto se chci vyjadřovat hlavně prostředni­ctvím hudby, a tedy i živých koncertů. To jsem já. Nejsem myslitel, vědátor a už vůbec ne duchovní guru. A ani jsem se jím nikdy nechtěl stát.

Na Recyklus Tour budete hrát písně, které vybrali fanoušci, plus navíc srdcovky vaše a vaší kapely. Které to jsou?

Paradoxně to je půlka poslední desky. Byla přijatá tak, jak byla přijatá, což mě mrzelo. Chtěl jsem udělat divné album, ale byl jsem přesvědčen­ý, že je nejlepší na světě. A pořád to tak vnímám.

Jak bude konkrétně vypadat turné. Budete mít třeba hosty?

Ne, pojedeme sami. Většinou hrajeme dvě, dvě a půl hodiny, když se hodně urveme ze řetězu, tak i déle. A myslím si, že bychom k fanouškům měli být ohleduplní. Navíc pozice předskokan­a vlastně není úplně příjemná. Nicméně, až budeme v Recyklusu pokračovat na jaře, mám v hlavě jméno, jednoho člověka, kterého bych rád podpořil.

Ono je to dvojsečné – nepříjemná pozice a zároveň výtah nahoru, ne?

Záleží na tom, komu člověk předskakuj­e. Jel jsem s Chinaski a byl to pro mě velký přínos. Tam bylo dobře. Navíc v době, kdy s nimi po smrti Pavla Grohmana bubnoval David Koller. Takže jsem jako mladý nýmand přijel a potkal tyhle dvě legendy pohromadě.

Před začátkem turné vydáváte nový singl, takže předpoklád­ám, že během pauzy vznikla i další muzika. Kdy bude deska?

Měl jsem pocit, že si jen tak drnkám ve zkušebně, pak jsem klukům svoje črty pouštěl a oni mi řekli, že jsem napsal novou desku. Ale trvám na tom, že to je jen hledání formy. Za rok bych desku rád udělal, ale nebudu to hnát. V rámci Recyklusu chci nahrát živý záznam, protože si to naše koncerty zaslouží a zatím jsme to neudělali. Bude to vlastně „best of“, ale já tenhle koncept nemám rád. Je mi třicet, je na to ještě brzo.

 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Pauza končí Tomáš Klus se na koncertní pódia vrátí po roce.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Pauza končí Tomáš Klus se na koncertní pódia vrátí po roce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia