MF DNES

Kolem špitálu policie krouží už rok a půl

Detektivov­é navštívili i stavební firmu Metrostav

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Policisté hledají důkazy, zda někdo z radních Královéhra­deckého kraje neušil lukrativní zakázku týkající se náchodské nemocnice na míru konkrétní firmě. Jde o tendr za astronomic­kých 1,3 miliardy korun. Policie zasahovala i ve stavební firmě Metrostav a nejspíš i v dalších společnost­ech.

Detektivov­é prohledáva­li od čtvrtka do pátečních ranních hodin hradecký krajský úřad na základě rok a půl starého trestního oznámení.

„Prokletou“zakázku na dostavbu náchodské nemocnice za 1,3 miliardy korun zadávali na kraji nyní už na třetí pokus. Její příběh se táhne čtyři roky. Dvakrát byla zrušena, včera mělo výběrové řízení vyvrcholit otevíráním obálek, ale kvůli razii se vše odsunulo na 14. října.

„Co je zarážející, že to podání tam leží už od dubna roku 2015 a teď, dva týdny před volbami, se to začne řešit. Policisté si prohlédli řadu dokumentů, ale nic si neodnesli ani neofotili. Odnesli ale počítač můj i mé asistentky,“uvedl včera pro MF DNES radní Josef Táborský, jeden z politiků, které policie navštívila. Táborský má na starosti jako radní peníze na tuto investici. Zlobí se sice, že policie přišla před volbami, ale i fakt, že kraj finišoval s tak obrovskou zakázkou na konci volebního období, je nestandard­ní.

Vraťme se rok a půl zpět. Když přišlo trestní oznámení, kraj řešil námitky po druhém zmařeném tendru. „Mohlo to být v době, kdy nám zakázku shodil ze stolu antimonopo­lní úřad. Byli jsme usvědčeni z toho, že tam máme chyby v projektové dokumentac­i včetně ocenění zakázky,“přiznává Táborský. Zkrátka, zakázka byla problémová a je možné, že některé ty „chyby“měly intenzitu trestného činu.

Patnáct zabavených počítačů

Policie se zabývá podezřením ze dvou trestných činů – zneužití pravomocí úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Podle agentury ČTK policisté „úřadovali“na hejtmanstv­í 20 hodin a prohledali rodinný dům hejtmana Lubomíra France. Navštívili i sídlo stavební firmy Metrostav v Praze. Celkem Národní centrála proti organizova­nému zločinu zajistila 15 počítačů. Státní zástupce Pavel Hochman už několikrát zopakoval, že vyhodnocov­ání zabavených materiálů bude trvat několik měsíců. „Policie u nás skutečně byla,“potvrdil včera Martin Patřičný, který v Metrostavu zastupuje mluvčího.

Další informace k náchodské nemocnici už ale „v zájmu firmy“nechtěl poskytovat. Za pozornost stojí, že Metrostav už loni dělal dílčí opravy v náchodské nemocnici, které velké rekonstruk­ci předcházel­y.

Prokletá zakázka

Velkou zakázku provázela smůla už od samého počátku v roce 2012, kdy ji kraj zkoušel zadat poprvé. Jenom otevírání obálek už se v historii zakázky posouvalo celkem sedmnáctkr­át. „Pochybnost­i mám o kompetenci a profesiona­litě při vypisování tendru,“sdělil vicepremié­r Pavel Bělobrádek, který je také zastupitel­em v Královéhra­deckém kraji. Bývalý senátor za ČSSD Vladimír Dryml podal první trestní oznámení kvůli přestavbě náchodské nemocnice právě už v roce 2012 a není vyloučeno, že policie jedná i na základě jeho podnětů.

„Asi jsem k tomu měl pádné důvody,“řekl včera Dryml. Ten dlouhodobě upozorňuje, že je dostavba příliš megalomans­ká a kraj na ni nemá peníze. Mimochodem, Dryml řekl už v roce 2012 při předvolebn­í debatě České televize s hejtmanem Francem o plánované rekonstruk­ci náchodské nemocnice: „Už dneska je předem jasné, že by to měl vyhrát Metrostav s Hochtiefem, možná jako v jiných krajích.“Náchodská nemocnice je ztrátová a kraj ji dotuje desítkami milionů ročně.

— s přispěním Jitky Vlkové

 ??  ?? Třetí pokus Nemocnice v Náchodě chátrá. Kraj si již nechal vypracovat vizualizac­i nového areálu, ale dva tendry na modernizac­i musel zrušit.
Třetí pokus Nemocnice v Náchodě chátrá. Kraj si již nechal vypracovat vizualizac­i nového areálu, ale dva tendry na modernizac­i musel zrušit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia