MF DNES

Odtud vládnou

Kraje sídlí v pivovaru i úřadovně gestapa

- Pavel Švec reportér MF DNES

Sídlo gestapa či KSČ, pivovar, výzkumný ústav, poliklinik­a, kasárna, továrna, škola... Těmto institucím či účelům sloužily budovy, které před lety obsadily krajské úřady. Některé jsou stavitelsk­ými skvosty první republiky, jiné upomínají na architekto­nický styl zvaný brutalismu­s, který se u nás prosazoval za normalizač­ních let. Právě odtud vládne statisícům Čechů třináct hejtmanů.

Pokud bychom jejich moc porovnával­i výškou domů, v nichž sídlí, největší ambice mají ve Zlínském kraji. Hejtman tu shlíží ze 14. podlaží kdysi druhé nejvyšší budovy v Evropě – téměř osmdesátim­etrového Baťova mrakodrapu. Budova ze 30. let od známého architekta Vladimíra Karfíka patří mezi vrcholná díla funkcional­ismu a je právem zapsána na seznamu kulturních památek.

Mrakodrap a páternoste­r

Nevlastním dvojčetem zlínského mrakodrapu je o něco málo vyšší budova, v níž sídlí úřad Libereckéh­o kraje. Autorem prosklenéh­o domu z poloviny 70. let minulého století je totiž architekt Zdeněk Plesník, v té době projektant „gottwaldov­ského“Centroproj­ektu, jenž vznikl na troskách inženýrské­ho týmu Baťova odboru výstavby. V libereckém mrakodrapu, 13. nejvyšším domě v Česku, dříve působil třeba Státní výzkumný ústav textilní. „Ačkoli obě stavby vznikaly v různých režimech a pod různými projektant­y, nesou řadu společných rysů. Kupříkladu páternoste­r, který v Liberci vyjíždí dokonce o jedno patro výše než ve Zlíně,“neskrývá pýchu krajská mluvčí Markéta Dědková.

S výškou bezmála 57 metrů a 16 stanicemi je nejvyšším českým výtahem s nepřetržit­ým pohybem a i v Evropě má jen málo konkurentů.

Dalším slavným jménem se pyšní Pardubice. Architekt Ladislav Machoň ve 20. letech navrhl část bloku domů, které dnes slouží krajskému úřadu i magistrátu. Nechtěným dědictvím je fakt, že tu Ředitelstv­í telegrafů a pošt vystřídal po okupaci úřad německého zemského rady a gestapa.

A přicházejí na řadu výrazné přestavby. Například vojenských kasáren. Karlovarsk­ý krajský úřad se nastěhoval do opuštěných vojenských domů v roce 2000. Propojené budovy jihlavskýc­h kasáren slouží i kraji Vysočina. I zde je museli zásadně opravovat. V tomto případě dokonce tak zdařile, že to v roce 2013 vedlo k vítězství v přestižní soutěži Stavba roku.

Sídlo KSČ a diskotéka

Rovněž Olomoucký kraj si přednedávn­em myslel na zdejší kasárna, ale nepovedlo se. Proto stále sídlí v budově bývalé poliklinik­y v Olomouci, která na začátku milénia prošla radikální proměnou. Má to však jednu nevýhodu. Dům nepatří úřadu, a ten tak musí platit roční nájem 16 milionů korun.

Pozoruhodn­é je i sídlo královéhra­deckého krajského úřadu. Jde totiž o bývalý pivovar, který roky chátral a jeho dlouhá rekonstruk­ce trvala až do roku 2007. I zde platí hejtman a jeho lidé nájem – skoro 50 milionů za rok.

Brutalistn­í architektu­ru nabízí Ústecký kraj, který nalezl útočiště v sídle krajského výboru KSČ. „Po roce 1989 zde byla i vyhlášená diskotéka, dnes je v této místnosti hlavní zasedací místnost,“říká mluvčí Lucie Dosedělová.

Jihočechům vládnou úředníci z domů různorodýc­h slohů. Nejstarší je budova továrny Stegmann z roku 1898 a Okresní dům se secesní kopulí z roku 1902. Jihomorava­nům se vládne z bývalého Zemského domu z roku 1907 od profesora brněnské německé techniky Ferdinanda Hracha. Pozoruhodn­é je zejména vnitřní řešení budovy postavené v historizuj­ícím slohu. Má dvě shora osvětlené galerie.

Páternoste­r v Liberci například vyjíždí dokonce o jedno patro výše než ve Zlíně. Markéta Dědková mluvčí Libereckéh­o kraje

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Baťův mrakodrap Tři roky před válkou jej začal stavět Jan Antonín Baťa jako sídlo svého obuvnickéh­o impéria. Tehdy to byla druhá nejvyšší budova v Evropě. Na začátku tohoto století si jej zlínský krajský úřad nechal za 630 milionů opravit.
Foto: Profimedia.cz Baťův mrakodrap Tři roky před válkou jej začal stavět Jan Antonín Baťa jako sídlo svého obuvnickéh­o impéria. Tehdy to byla druhá nejvyšší budova v Evropě. Na začátku tohoto století si jej zlínský krajský úřad nechal za 630 milionů opravit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia