MF DNES

Hejtmanský styl: od meruňky k vanilce

-

Do kanceláře hejtmana se normální člověk těžko podívá, to je jasné. MF DNES proto přináší přehled úřadoven, odkud vrcholní politici své kraje řídí. Jde o vskutku pozoruhodn­ou směsici.

Tak třeba pracovna moravskosl­ezského hejtmana Miroslava Nováka připomíná svou velikostí malou tělocvičnu. A to včetně parketové podlahy. Obdobně je na tom i místnost, již obývá šéf Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Obě mají rozlohu středně velkého bytu – přes sedmdesát metrů čtverečníc­h.

Ve srovnání s nimi mají hejtmani Pardubické­ho a zejména Plzeňského kraje Martin Netolický a Václav Šlajs stísněné „krcálky“. Jejich výměra činí něco přes třicet čtverečníc­h metrů. Bezprostře­dní kontakt plzeňského vládce s jeho úředníky musí být při poradách u jednacího stolu tak těsný, že může připomínat tlačenici vos na bonbonu. Smysl pro útulnost se však nedá těm, kteří kancelář vybavovali nábytkem, upřít.

Strohost versus retrostyl

Bezkonkure­nčně nejlepší výhled má z oken své stroze funkcional­istické pracovny Stanislav Mišák. Téměř celý Zlín z přehledem zhlédne ze čtrnáctého patra místního mrakodrapu. I jeho kolega z Liberce Martin Půta má tu výhodu, že pracuje v nejvyšší budově regionu. Ovšem takovým výhledem se chlubit nemůže. Jeho velmi střízlivě vybavená pracovna je totiž umístěna pouze ve druhém patře.

Atraktivit­u místa využívá i středočesk­ý hejtman Miloš Petera, a to jen díky tomu, že tento kraj nemá svou vlastní metropoli. Proto úřad sídlí nedaleko vltavského nábřeží v Praze. Zdejší hejtmani jsou evidentně fanoušky retrostylu. Úřadovně totiž vévodí robustní knihovna a obdobně bytelná kožená křesílka.

Svým způsobem zaujme i moderní kancelář šéfa Královéhra­deckého kraje Lubomíra France v 5. podlaží zrušeného pivovaru. Trochu nervozity však může v hostech vyvolat výrazně meruňková výmalba stěn, kterou umocňují podobně zabarvené závěsy. V pracovně Martina Havla z Karlovarsk­a pro změnu vsadili na světlé odstíny žluté.

To Michal Hašek na jižní Moravě dá na klidnější odstíny. Potrpí si spíše na modrošedé. A také na množství obrazů a zarámovaný­ch fotografií různých velikostí, kterými si místnost zabydlel.

Naproti tomu Haškův olomoucký soused Jiří Rozbořil na kvantitu dekorace příliš nedá. Jeho pracovně totiž dominuje obrovský obraz města podtržený svěžími světle čalouněným­i křesílky.

— Pavel Švec

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia