MF DNES

Hamburk ohrožuje jed z Ústí, tvrdí německý tisk

-

Hamburský přístav podle německého deníku Die Welt ohrožují karcinogen­ní látky, které unikly do Labe při opravě mostu v Ústí. Kontaminuj­í bahno, které přístav zanáší, a komplikují tak jeho odstraňová­ní. Vyloučit prý nejde ani to, že by do přístavu časem nemohly vjet velké zaoceánské lodě. Česká inspekce životního prostředí to však odmítá.

Toxické látky se podle novinářů do řeky dostaly během loňské rekonstruk­ce železniční­ho mostu v Ústí nad Labem. Správa železnice tehdy u firmy Proficolor objednala odstranění starého nátěru z 60. let. Firma sice most před spuštěním trysek zakryla, ale část nebezpečný­ch polychloro­vaných bifenylů ve vodě skončila jako prach.

„Uniklo zhruba sto kilogramů odolného jedu, který se ukládá v organismec­h a může způsobit rakovinu,“píše německý deník. A stěžuje si, že ekologické škody zřejmě padnou na bedra Němců – české úřady prý sice viníkovi nařídily sanaci okolí mostu, ten se však odvolal a dosud není rozhodnuto. „S českou stranou jsme intenzivně jednali o právních otázkách. Uvnitř Evropské unie však nemůžeme vyvinout žádný nátlak,“uvedl pro Die Welt mluvčí německého ministerst­va životního prostředí.

Jedovatých látek v přístavníc­h usazeninác­h zatím není mnoho, správa přístavu tak může bahno dál bagrovat a odvážet do Severního moře. Pokud by však koncentrac­e vzrostla, musel by se jeho odvoz do moře zastavit. „Zpracování těchto sedimentů na zemi je technicky a logisticky nemožné. Důsledkem by bylo ohrožení přístupu zámořských lodí do přístavu,“uvedli němečtí experti ve studii, kterou cituje tisk.

Česká inspekce životního prostředí s tvrzením Němců nesouhlasí. „Obavy, že by zjištěná látka ochromila přístav, lze považovat za zcela liché,“řekl iDNES.cz ředitel ústeckého inspektorá­tu Jaroslav Vacek. Zpochybnil také, že by oprava ústeckého mostu mohla významně souviset s jedy nalezenými v přístavu. „Toxické látky mohou být v sedimentec­h Labe i několik desítek let,“doplnil Vacek, podle nějž se do Hamburku nejspíš dostaly v minulosti odjinud.

iDNES.cz

— Michal Bělka,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia