MF DNES

Britští násilníci útočí i na Litevce nebo Švédy

-

Počet xenofobníc­h útoků vůči imigrantům se od červnového referenda v Británii prudce zvýšil. Násilníci si berou za terč všechny Evropany. Rozdíl totiž mnohdy nepoznají.

V průzkumu, který udělal v minulých dnech deník Guardian na všech 27 zastupitel­ských úřadech zemí Evropské unie, polovina ambasád potvrdila, že xenofobie v Británii vzrostla. Velvyslane­ctví uvedla, že jim bylo od 23. června, kdy se konalo referendum o brexitu, nahlášeno celkem šedesát útoků.

Nejvíce z nich, 31, se týkalo Poláků. Důvodem není jen to, že Poláci se stali v referendov­é kampani symbolem nechtěných přistěhova­lců, ale i to, že jich je z celkem tří milionů cizinců ze zemí EU v Británii nejvíc – přes pět set tisíc.

Cílem národnostn­ě motivovaný­ch útoků jsou však i lidé z pobaltskýc­h států – fyzicky napadeno bylo deset občanů Litvy a šest Lotyšů. Jak Litevci, tak Lotyši se v minulých letech vydali do Británie v poměru k nevelké rozloze i množství obyvatel svých států v obrovských počtech.

Terčem násilníků se však stalo i pět Švédů, čtyři Finové a také několik Rumunů, jejichž množství v Británii rychle roste.

O tom, že xenofobní násilníci nejsou schopni příliš rozlišit cizince od sebe a všechny házejí do jednoho pytle s nejvíce nenáviděný­mi Poláky, svědčí podle polského deníku Gazeta Wyborcza i případ jedné Finky. Ta před několika dny mluvila na své dítě rodným jazykem. Skupina britských mladíků na ni přesto zaútočila s pokřikem „Poláci, táhněte domů“. (lup)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia