MF DNES

Zadrátovan­é dálnice? Kvůli čistším kamionům

-

Bývalá letecká základna Sovětské armády Gross-Dölln na severu Německa nevypadá jako místo, kde se testuje možná technologi­e budoucnost­i. Když vyjedete z nekonečnýc­h borových lesů, míjíte lány solárních elektráren a teprve na místě bývalé ranveje se dnes prohánějí po novém okruhu motorkáři. A hned vedle něj je další přes dva kilometry dlouhý pás silnice, nad kterou vedou troleje. Koleje pro tramvaj či vlak byste však hledali marně.

Siemens tu testuje svůj koncept čistější nákladní dopravy, která má zamezit rostoucím emisím z kamionů. Princip je jednoduchý – upravený kamion má sběrač, který si bere elektřinu do svého elektromot­oru, a nahrazuje tak jízdu na naftu. „Elektromot­ory mají mnohem lepší účinnost než spalovací motory. Ale problém kamionů je, že neexistuje žádná dostatečně velká baterie, která by umožnila dlouhé jízdy bez nabíjení,“vysvětluje šéf projektu eHighway Hasso Grünjes, jak k takovému nápadu došli.

Testování zatím neukazuje zásadnější problémy v provozu. Kamion by měl dál mít spalovací motor, který by používal tam, kde by nebyl pod trolejí nebo při předjížděn­í. Problém je však infrastruk­tura – kromě zkušebního úseku v Německu a dalších dvou kilometrů ve Švédsku troleje nikde nejsou. Elektrifik­ace dálnic nebude levná – odhad zatím mluví o ceně kolem 50 milionů korun za každý kilometr. Německá vláda chce ale letos rozhodnout, na jakém prvním úseku provoz elektrokam­ionů vyzkouší. Siemens však tvrdí, že se do 10 let taková investice zaplatí.

„Problém kamionů je, že neexistuje dostatečně velká baterie, která by umožnila dlouhé jízdy bez nabíjení.“

Elektrokam­iony mají ještě další výhodu, neboť jsou tišší, než když jezdí na naftu. Právě hluk z dopravy přitom tíží čím dál více měst a lidí bydlících podél dálnic.

Podle Christera Thoréna ze Scanie, která se Siemensem na projektu spolupracu­je, je velkou výhodou úspora za provoz i údržbu, „Dosud je kamion asi o půl tuny těžší než na spalovací motor. Pracujeme ale na tom, abychom ho zlehčili,“dodal Thorén. (js)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia