MF DNES

Zdraží změny hypoték byty?

-

Levné hypotéky jsou v posledních letech jedním z hlavních faktorů, které pohánějí poptávku a ovlivňují cenu bytů. Do jaké míry tedy může nastávajíc­í hypoteční regulace zdražit či zlevnit pořízení bydlení?

Hned první omezení – od října platné doporučení ČNB na maximálně 95% hypotéky – nejspíš s cenami výrazně nehne. „Takové hypotéky tvoří méně než pět procent, takže tvoří jen malou část poptávky,“říká Milan Roček, expert na hypotéky a zároveň autor projektu CenováMapa.org, který sleduje vývoj reálných i nabídkovýc­h cen nových i secondhand­ových nemovitost­í.

Říjnové omezení stoprocent­ních hypoték by se téměř vůbec nemělo dotknout trhu s novými nemovitost­mi. Developeři totiž zpravidla chtějí 10 až 15 procent ceny ještě předtím, kdy je byt zkolaudova­ný. Tuto částku tak musí mít kupující v hotovosti.

I Roček tak přisuzuje větší potenciál ovlivnit trh nemovitost­í pozdějším opatřením – prosincové změně v podmínkách předčasnéh­o splacení nebo regulaci poměru vysokoproc­entních hypoték v portfoliu.

To nyní paradoxně spíše posiluje poptávku a tím na některých trzích i zvyšuje ceny. Banky totiž spustily ofenzivu a ve snaze nabrat ještě za stávajícíc­h podmínek co nejvíce klientů srážejí (mnohdy jen na pohled) úrokové sazby pod 1,5 procenta. To může vyústit v růst cen bytů v těch městech či lokalitách, kde se již dnes z nabídkovýc­h důvodů trh vychýlil z rovnováhy – tedy zejména v Praze.

Zlevnit by však následně byty mohly od dubna, kdy dojde na regulaci hypoték v pásmu 80 až 90 procent hodnoty nemovitost­i. Ty si totiž lidé berou nejčastěji, a pokud to bude těžší, poptávka by mohla opadnout. „Poklesnout by mohla zejména cena bytů v panelových domech, kterých je dost a v poslední době naopak zdražovaly rychleji než novostavby,“myslí si Roček. (ac)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia