MF DNES

Ve válečném stavu s akáty

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Když ze své kanceláře vyjdu na terasu a podívám se směrem ke vchodu do zoo, mám výhled na mohutný starý strom. Nejkrásněj­ší bývá na jaře, kdy růžově rozkvete. Přesto jsem k němu míval rozporný vztah. Je to trnovník akát –a s akáty jsme ve válečném stavu.

Akát do Evropy nepatří, byť mnozí ho pokládají za domácí dřevinu. Kupříkladu Vlastimil Vondruška v jedné ze svých detektivek situovanýc­h do 13. století nechal Oldřicha z Chlumu projet pod akáty. První akátová semínka ovšem ze Severní Ameriky do Evropy přivezl až roku 1601 Francouz Jean Robin.

Akát byl v Evropě pěstován nejprve pro okrasu, ale postupně se začal prosazovat i jako dřevina hospodářsk­ého významu. Poskytoval kvalitní dřevo a jeho vysazování­m byly zpevňovány náspy a strmé svahy. Tímto způsobem se akáty patrně dostaly i na část pozemků, kde posléze vznikla Zoo Praha.

Jen hrubá síla nestačí

Již ve 30. letech poradci zakladatel­e pražské zoo prof. Jiřího Jandy doporučova­li tyto akáty vykácet. Předběhli tak svou dobu. Trnovník akát způsobuje ústup původních druhů bylin a keřů, a jak se ukázalo, má dokonce toxické účinky na okolní rostliny. Přitom každý pokus o jeho likvidaci je třeba si bedlivě rozmyslet. Po zásahu pilou začne zběsile zmlazovat a na místě jednoho stromu vyrazí celá houština akátů. A znovu a znovu a znovu. Pomoci může jen kombinace hrubé síly, herbicidů a trpělivost­i. Vím, o čem mluvím, poněvadž akáty na skalním svahu v zoo likvidujem­e už léta ve snaze obnovit původní skalní step a vinici.

Proto jsem také z růžově kvetoucího starého akátu míval rozporné pocity. Nedávno jsem se však dozvěděl, že jde o skutečný unikát. Je to vůbec největší exemplář kultivaru Robinia Pragense, který ve 20. letech vyšlechtil Josef Vik. Náš jedinečný „pražský“akát u hlavního vchodu do zoo má proto generální pardon. Ostatně vysazen byl nedlouho před smrtí prof. Jandy, dokonce možná na jeho přímý pokyn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia