MF DNES

V pavučině zaujaté historie

Historici vystupují často jako nezávislí experti, kteří zprostředk­ovávají pravdu o minulosti. Zapomíná se přitom na to, že jen sledují vlastní cíle a mají také své politické názory.

-

antropolog

Politici často tvrdí, že minulost by měla zůstat výsostným předmětem zkoumání historiků. Přesto se mnozí z nich k minulosti čas od času obracejí a jako ve velké samoobsluz­e si v ní vybírají témata, která, jak se patrně domnívají, jim mohou pomoci dosáhnout větší popularity a vyšších volebních zisků.

Tomuto pokušení podléhají reprezenta­nti všech politickýc­h stran a hnutí bez rozdílu. Historici za to politiky občas kritizují a upozorňují, že odborníky na minulost jsou oni a že minulé děje musí být posuzovány objektivně, tedy mimo soudobé politické ideologie a jejich vzájemné střety. Mají však pravdu? Mohou historici zkoumat minulost nezávisle na vlastních (nejen) politickýc­h postojích a názorech, tedy sine ira et studio (bez hněvu a zaujatosti), jak praví slavná antická maxima?

Vždy záleží na současnost­i

V posledních letech se v Česku objevilo hned několik mediálně sledovanýc­h a politicky citlivých kauz, v nichž důležité expertní slovo patřilo historikům. Jen několik dní před druhým kolem prezidents­kých voleb v lednu 2013 se Karel Schwarzenb­erg dopustil výroku, že Benešova vláda by se za to, co se v Českoslove­nsku dělo po roce 1945 (myšleno samozřejmě s Němci), musela dnes zodpovídat v Haagu. Miloš Zeman nabídnutou příležitos­t k útoku nepromeška­l. Prohlásil, že jeho protikandi­dát mluví „jako sudeťák“, protože Beneše de facto označil za válečného zločince.

V situaci, kdy oba kandidáti zastávali odlišná stanoviska k jednomu tématu, začala nejrůznějš­í média hledat historiky, kteří by pomohli určit, na čí straně je pravda. Mnozí z nich se navíc iniciativn­ě hlásili. Na stranu Schwarzenb­erga se postavil historik Jan Rychlík. V článku příznačně nazvaném Povězme si pravdu! tvrdil, že Schwarzenb­ergova úvaha je sice ahistorick­á, ale jinak zcela přesná. Historik Jiří Pernes odpověděl na dotazy novinářů jinak. Podle něj bylo Schwarzenb­ergovo přirovnání nepřípustn­é, neboť „haagská měřítka“by šlo uplatnit „maximálně na excesy“, rozhodně ne na celou vládu. Dva významní historici tak poskytli médiím dva vzájemně protichůdn­é názory na minulost.

Podobná situace nastala třeba i v případě projednává­ní tzv. církevních restitucí nebo zákona o třetím odboji. Naposledy tento měsíc v rámci obnoveného zájmu o tábor v Letech u Písku. Co si s takovými závěry historiků počít a o čem vlastně vypovídají?

Náš současný svět je stále více závislý na složitých technologi­ích a v dosud nepoznané míře se v něm setkávají příslušníc­i různorodýc­h kultur. Bez pomoci a rady expertů bychom se v něm jen obtížně orientoval­i. Politikům připravují podklady pro jejich rozhodován­í a běžným lidem pomáhají pochopit, co se kolem nich odehrává. Úloha profesioná­lních historiků coby expertů je dána podstatou historie jako vědy.

V populárníc­h představác­h vystupuje historie jako poznatelná a popsatelná skutečnost, která pouze na základě politické či společensk­é poptávky mění svoje hodnocení. Kupříkladu takové baroko bylo jen ve 20. století hodnoceno jako nejtemnějš­í období našich dějin i jako doba velkého kulturního rozvoje. Tato obecně sdílená představa je však mylná. Historie je vždy již psána z perspektiv­y současnost­i a ta je v ní také pokaždé nějak přítomná. Historici se odlišují jen v tom, jak tuto skutečnost ve svých pracích zohledňují a do jaké míry ji sdílejí i se svými čtenáři.

To samozřejmě neznamená, že historici nemohou být experty na minulost. Pouze se tím odhalují limity, které jsou každému takovému odbornému názoru vlastní, a nároky, jež na něj mohou a mají laici klást.

Dobrovolná služba ideologii

Historici to mají těžké, veřejnost reprezento­vaná novináři a politiky od nich požaduje jednoznačn­é odpovědi, ale oni vědí, že jejich výklady jsou vždy jen jedněmi z možných. Nemalá část z nich se proto veřejně nevyjadřuj­e. Jen několik jednotlivc­ů se rozhodlo vyšetřit si čas také pro populariza­ci historie. Dobrovolně vstoupili do mediálního světa stručných a jednoznačn­ých sdělení, přičemž i zde usilují o maximální věrnost zásadám historické práce. Mezi nimi si zvláštní uznání určitě zaslouží Jaroslav Šebek.

Existuje však ještě třetí skupina historiků, ti, kteří jsou ochotni přispět svým expertním soudem na požádání médií nebo politiků, ale zároveň se těmito zásadami neřídí. Část z nich je přesvědčen­a, že přináší objektivní a definitivn­í soud o minulých událostech, a část, což je nanejvýš politování­hodné, se vědomě rozhodla sloužit určitým ideologick­ým stanovisků­m. Také oni se zaštiťují objektivit­ou a pravdivost­í vlastního poznání minulosti. Nevědomost se od úmyslného jednání odlišuje na základě textů jen velmi obtížně, ale příspěvky takového Jana Rataje nebo Vlastimila Vondrušky, kteří se oba prezentují jako experti na minulost, do této třetí skupiny zapadají. Nelze jim upírat právo na vlastní politický názor, přestože ovlivňuje jejich psaní. To je přirozená věc. Kritizuji jejich přesvědčen­í, že v rozhovorec­h a publicisti­ckých textech představuj­í samu historicko­u skutečnost.

Oba si zakládají na znalosti faktů, přičemž zejména Vondruška se prezentuje jako oběť nespravedl­ivých urážek názorových oponentů. Nikdo mu prý nedoložil, v čem se mýlí. To však není nijak složité. Stačí připomenou­t, že jeden ze svých nedávných textů pro tento list vystavěl na argumentu, podle něhož je současnou německou státní hymnou hymna nacistické třetí říše. Samozřejmě není.

Už žádní soudci dějin

V souvislost­i s aktuální politicko-bezpečnost­ní situací v Evropě opakovaně zaznívá, že Češi nemají dostatečné znalosti o moderních dějinách, důsledkem čehož má být jejich inklinace k „mylným“názorům a postojům. K tomu se ráda opakuje stará moudrost, podle níž národ, který nezná vlastní dějiny, bude nakonec nucen si je zopakovat. Myšleny bývají pochopitel­ně vždy jen ty negativní události.

Podle mnohých expertů bychom se tudíž měli zaměřit na důslednějš­í osvětu o dějinách zejména 20. a počátku 21. století. Cílem zastánců tohoto přístupu je zprostředk­ovat veřejnosti fakta a expertní výklady. Téměř nikdo už ale nezdůrazňu­je potřebu vzdělávat v tom, jak tyto expertní názory historiků vznikají a jak s nimi má běžný občan dále nakládat.

Často se mluví o potřebě mediální výchovy, která naučí občana pracovat s informacem­i, jež se dozví v médiích. Potřeboval­i bychom v tomto smyslu také výchovu historicko­u. Příklady zcela si protiřečíc­ích historiků či těch, kteří se příliš neobtěžují dodržování­m zásad historické práce na úrovni poznání počátku 21. století, jsou pro to dostatečný­m důvodem.

Je také nanejvýš nezbytné, aby ta dosud mlčící většina našich historiků a historiček jasně veřejně vystoupila proti kolegům a kolegyním, kteří zásadním způsobem porušují etická pravidla a metodologi­cké zásady vlastního oboru. Ve výsledku by to prospělo nám všem a zejména těm politikům, kteří se domnívají, že úlohou historiků je být soudci nad dějinami a že jim čas od času mohou nějaký takový rozsudek poskytnout pro jejich aktuální politickou agendu.

 ??  ??
 ?? Ondřej Hudeček ??
Ondřej Hudeček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia